MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zebrałeś sporo grzybów i chcesz je sprzedać? Musisz mieć na nie atest grzyboznawcy. Jak zostać grzyboznawcą? Sprawdźcie wymagania

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Sanepid przypomina o obowiązku posiadania atestu na grzyby, które chcemy sprzedać: - Musi go mieć każdy sprzedawca, nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi. Atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych albo grzyboznawca.
Sanepid przypomina o obowiązku posiadania atestu na grzyby, które chcemy sprzedać: - Musi go mieć każdy sprzedawca, nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi. Atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych albo grzyboznawca. Oskar Nowak
Tylko grzyboznawca albo klasyfikator grzybów świeżych mogą wystawić atest grzybom przeznaczonym do sprzedaży. Jak zostać grzyboznawcą? Znajomość grzybów nie wystarczy.

Bydgoski sanepid przypomina o obowiązku posiadania atestu na grzyby, które chcemy sprzedać: - Musi go mieć każdy sprzedawca, nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi. Atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych albo grzyboznawca.

Żeby zostać grzyboznawcą lub klasyfikatorem grzybów świeżych, nie wystarczy umiejętność rozpoznawania gatunków.

- Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat – zaznacza sanepid.

Klasyfikator musi być osobą pełnoletnią, co najmniej po gimnazjum lub ośmioletniej szkole podstawowej. Grzyboznawca też ma mieć skończone 18 lat, ale co najmniej szkołę średnią. Świadectwo klasyfikatora grzybów wystawia Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, a grzyboznawcy - Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. Kurs dla klasyfikatorów grzybów świeżych trwa co najmniej 20 godzin, a dla grzyboznawców minimum 40 godzin.

- Program kursów obejmuje nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki, ale też o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które – nawet jeśli są jadalne – powinny pozostać w lesie – objaśnia sanepid.

Większość gatunków jest pod ochroną

Do obrotu w Polsce wprowadzono 44 gatunki grzybów, ścisłą ochroną objęto 232 gatunki, wśród nich opieńkę torfowiskową, boczniaka mikołajkowego czy borowika korzeniastego. 90 gatunków podlega ochronie częściowej - mogą być zbierane, jeśli nie rosną dziko, np. wolno pozyskiwać smardze z własnego ogródka, ale tylko ręcznie.

Kurs na grzyboznawcę obejmuje też wykłady na temat wartości odżywczych grzybów i ich przyswajalności przez organizm ludzki, a także metod i trendów w produkcji grzybów. Kandydaci uczą się m. in. zasad produkcji pieczarki blanszowanej, mrożonej, marynowanej, a także produkcji podłoża do uprawy pieczarki. W ramach zajęć praktycznych przewiduje się zwiedzanie zakładu przetwórczego, określanie grzybów na podstawie zarodników obserwowanych pod mikroskopem oraz identyfikację grzybów suszonych.

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów

  • 1) boczniak ostrygowaty — Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;
  • 2) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) — Boletus edulis Bull.;
  • 3) czubajka kania — Macrolepiota procera (Scop.) Singer;
  • 4) gąska zielonka (zielona) — Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;
  • 5) kolczak obłączasty — Hydnum repandum L.;
  • 6) koźlarz babka (wszystkie odmiany) — Leccinum scabrum (Bull.) Gray;
  • 7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) — Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
  • 8) koźlarz grabowy — Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
  • 9) lejkowiec dęty — Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
  • 10) lejkówka wonna — Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;
  • 11) łuskwiak nameko — Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai;
  • 12) łuszczak zmienny — Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy;
  • 13) maślak pstry — Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
  • 14) maślak sitarz — Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
  • 15) maślak ziarnisty — Suillus granulatus (L.) Roussel;
  • 16) maślak zwyczajny — Suillus luteus (L.) Roussel;
  • 17) maślak żółty — Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
  • 18) mleczaj późnojesienny (jodłowy) — Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
  • 19) mleczaj rydz — Lactarius deliciosus (L.) Gray;
  • 20) mleczaj smaczny — Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
  • 21) mleczaj świerkowy — Lactarius deterrimus Gröger;
  • 22) opieńka miodowa — Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
  • 23) piaskowiec kasztanowaty — Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
  • 24) piaskowiec modrzak — Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
  • 25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) — Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 26) pieczarka lśniąca — Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 27) pieczarka ogrodowa — Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 28) pieczarka polna — Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego,
  • których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 29) pieczarka miejska (szlachetna) — Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy
  • ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 30) pieczarka zaroślowa — Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu
  • naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
  • 31) pieprznik jadalny (kurka) — Cantharellus cibarius Fr.;
  • 32) płachetka kołpakowata — Rozites caperatus (Pers.) P. Karst.;
  • 33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) — Volvariella volvacea (Bull.) Singer;
  • 34) podgrzybek brunatny — Xerocomus badius (Fr.) Kühner;
  • 35) podgrzybek zajączek — Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
  • 36) podgrzybek złotawy — Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
  • 37) trufla czarnozarodnikowa — Tuber melanosporum Vittad.;
  • 38) trufla letnia — Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
  • 39) trufla zimowa — Tuber brumale Vittad.;
  • 40) trzęsak morszczynowaty — Tremella fuciformis Berk.;
  • 41) twardziak (Shii-take) — Lentinus edodes (Berk.) Singer;
  • 42) twardzioszek przydrożny — Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
  • 43) ucho bzowe — Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk.;
  • 44) uszak gęstowłosy (grzyby mun) — Auricularia polytricha (Mont.) Sacc

Źródło: Sanepid

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zebrałeś sporo grzybów i chcesz je sprzedać? Musisz mieć na nie atest grzyboznawcy. Jak zostać grzyboznawcą? Sprawdźcie wymagania - Gazeta Pomorska