Te akurat są dostępne i w małych sklepach, i w sieciowych. Prawda jest taka, że zdrowe i świeże jedzenie możesz kupić całkiem niedrogo. W okolicy na pewno znajduje się też targ, na którym ogrodnicy i działkowicze sprzedają rośliny ze swoich upraw naturalnie hodowane i świeże.
Anna Zakrzewska, dietetyk: - Możemy nawet oszczędzić ograniczając ilości spożywanego mięsa i wędlin, a dostarczając organizmowi białka z warzyw strączkowych na przykład fasoli, grochu, soczewicy, soi oraz jajek bądź sera. Wielu ludzi myśli, że mięso należy jeść codziennie, a tymczasem dla naszego organizmu wcale nie jest to konieczne. Co więcej, jedząc wędliny, dostarczamy dużą ilość środków chemicznych. Także hormony i antybiotyki, jakie spożywamy wraz z mięsem zwierząt z hodowli intensywnej, sprawiają, że mięso nie jest dobrym wyborem. Anna Zakrzewska zwraca też uwagę, że czasem nawet najlepiej ułożona dieta to dla nas za mało. - W naszej diecie znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze - to też nie do końca prawda. Dla wielu z nas suplementy mogą stanowić wartościowe źródło składników odżywczych wzbogacających dietę.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
ZOBACZ TAKŻE: Czy brakuje nam witaminy D?
(Źródło:Dzień Dobry TVN
Dostawca: x-news)