W skrócie
Spaghetti neapolitańskie to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na włoską pastę. Jego bazą jest podłużny makaron spaghetti z pszenicy durum oraz sos pomidorowy. Można go zrobić ze świeżych pomidorów, ale to opcja dobra tylko w sezonie na pomidory, kiedy możemy dostać ładne, dojrzałe owoce. Sos do spaghetti możemy także zrobić z pomidorów z puszki i właśnie taki przepis chcę ci dzisiaj zaproponować. Spaghetti neapolitańskie warto posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Połączenie tych prostych składników sprawia, że potrawa smakuje wyśmienicie.
Spaghetti neapolitańskie - przepis na pyszny i szybki obiad
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti Pasta La Vista,
- pomidory krojone Pasta La Vista,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 płaska łyżeczka soli Na Szlaku Smaku,
- pół łyżeczki pieprzu Na Szlaku Smaku,
- do posypania parmezan (opcjonalnie),
- kilka listków świeżej bazylii.
Polecam także: Pyszna sałatka caprese. Prawdopodobnie najlepsza włoska sałatka
Jak zrobić spaghetti neapolitańskie?
- Na patelni z grubym dnem rozgrzałam oliwę, a następnie wrzuciłam pomidory z puszki, które rozdrobniłam widelcem.
- Pomidory doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzewałam tak długo, aż się rozpadły i powstał pomidorowy sos.
- Do pomidorów dodałam bazylię i starannie wymieszałam.
- W osobnym garnku zagotowałam wodę, posoliłam i wrzuciłam makaron. Gotowałam według przepisu na opakowaniu.
- Odcedziłam makaron w durszlaku i przełożyłam go na patelnię z pomidorowym sosem.
- Wymieszałam makaron z sosem i nałożyłam na talerze.
- Całość możesz posypać parmezanem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!