Śródziemnomorskie klimaty
Znani z wielu rodzajów południowych kanapek, czyli panini, są Włosi. Amatorzy pizzy i spaghetti, wykorzystują do przygotowania swoich kanapek lokalne warzywa, pesto i pomidory.
Mieszkańcy południowych regionów kraju uwielbiają przekąsić coś w ciągu dnia w małym barze lub bistro. W tych typowo włoskich miejscach znajdziemy focaccie i panini z pomidorem i oliwą, ale też z serami, wędlinami i sałatami. Popularnym dodatkiem do kanapek jest słodka i aksamitna papryka grillowana, z odrobiną soli i oliwy.
Włochy to królestwo pomidorów i past - także tych do kanapek. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo - od mięsnych po wegetariańskie czy wegańskie. W naszych kanapkach świetnie sprawdzi się włoska pasta pomidorowa. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Sprawdzą się także świeże pomidory. Pokrój je drobno i usuń gniazda nasienne, a ich miąższ przetrzyj przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty będzie także dodanie odrobiny czerwonego pesto.
Z włoską pastą pomidorową
Składniki:
- 120 g twarożku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidorów w puszce,
- 6 kromek chleba razowego na miodzie,
- margaryna,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- pół pęczka szczypiorku,
- 4-6 czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem, aż powstanie gładka pasta (jeżeli używamy pomidorów z puszki, najlepiej je zblendować i chwilę dusić na patelni, by wyparował nadmiar płynu). Pieczywo posmaruj margaryną, a następnie nakładaj przygotowaną pastę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach. Szczypiorek drobno posiekaj, a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.
Z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem
Składniki:
- pół bagietki,
- margaryna z masłem z solą morską,
- 100 g tuńczyka w kawałkach w zalewie,
- 2 pomidory,
- 1 cebula czerwona,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka czarnych oliwek,
- sok z połowy limonki,
- ząbek czosnku,
- kilka listków sałaty karbowanej,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrój na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Wyłóż na blachę i opiecz chwilę w piekarniku, aby były chrupiące. Jeszcze ciepłe natrzyj ząbkiem czosnku i posmaruj cienką warstwą margaryny. Tuńczyka oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj kapary, pokrojone oliwki, sok z limonki, pokrojoną kolendrę oraz oliwę. Wszystko dobrze wymieszaj. Powstałą salsę dopraw do smaku według własnego uznania. Na kromkach pieczywa połóż po kawałku sałaty i łyżce salsy. Wierzch kanapek udekoruj listkami kolendry.
Kanapki naszych zachodnich sąsiadów
Niemcy to kraj znany z zamiłowania do wędlin i kiełbas. Nie może więc ich zabraknąć w kanapkach. W Polsce łatwo dostępna jest szynka schwarzwaldzka, którą można podać na kanapce z serem pleśniowym. Taką kanapkę smarujemy margaryną. Dzięki temu nabierze smaku, dostarczając organizmowi korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Dobre tłuszcze roślinne, zawarte na przykład w maśle orzechowym czy margarynie, są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, czynnika ryzyka wystąpienia chorób serca - wyjaśnia Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe tłuszcze!”.
Z szynką i smażonym serem pleśniowym
Składniki:
- 4 kromki ulubionego pieczywa,
- 2 łyżeczki margaryny z masłem z solą morską,
- 100 g pieczonego rostbefu,
- 4 czerwone cebule,
- 50 g sera pleśniowego typu blue,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj ocet, odparuj płyn, dodaj miód i duś jeszcze chwilę. Dopraw do smaku. Kromki pieczywa pokrój na mniejsze kawałki i posmaruj cienką warstwą margaryny. Upieczone mięso pokrój w cienkie plastry, skrop oliwą i smaż chwilę na dobrze rozgrzanym grillu. Zgrillowane plastry mięsa połóż na pieczywie. Przygotowaną konfiturę z cebuli rozłóż dekoracyjnie na kanapkach i udekoruj listkami pietruszki. Ser pokrój na małe kawałki i również połóż na kanapkach.
Po amerykańsku
Amerykanie uwielbiają łączyć nietypowe smaki. Przede wszystkim słone ze słodkimi - w tym z ulubionym masłem orzechowym. Warto wspomnieć w tym momencie o amerykańskiej kanapce Elvisa. To dość dziwne połączenie chleba, masła orzechowego, dojrzałych bananów i bekonu. Brzmi nietypowo? Zwłaszcza że do gotowej kanapki dodaje się czasem także… miód. W bardziej tradycyjnej formie amerykańskie kanapki podawane są jako hamburgery.
Z rostbefem, czerwoną cebulą i serem pleśniowym
Składniki:
- 4 kromki pieczywa z ziarnami słonecznika,
- margaryna z masłem z solą morską,
- 4 plastry szynki schwarzwaldzkiej,
- 50 g sera pleśniowego typu brie,
- 2 łyżeczki konfitury gruszkowej,
- rukola,
- jajko,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 ml oleju,
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój na mniejsze kromki, a następnie posmaruj cienką warstwą margaryny i rozłóż na nich rukolę. Plastry szynki pozwijaj w różyczki i rozłóż na pieczywie. Ser pokrój w cienkie plastry i panieruj kolejno: w mące, jajku oraz tartej bułce. Opanierowany ser usmaż na rozgrzanym oleju, następnie odsącz na papierowym ręczniku i ułóż na kanapkach. Kanapki udekoruj konfiturą oraz listkami pietruszki i podawaj.