W skrócie
Makaron fettucine Alfredo został wymyślony przez Alfredo di Lelio, rzymskiego właściciela restauracji. Na początku XX wieku zainspirował się przepisem pochodzącym z XVI wieku i dostosował go do ówczesnej kuchni włoskiej. Oryginalny przepis potrzebuje tylko trzech składników. Co więcej, emigrujący z ojczyzny Włosi do Stanów Zjednoczonych zaczęli urozmaicać klasyczny przepis takimi dodatkami jak zielony groszek, ugotowane al dente brokuły lub kawałki grillowanego kurczaka. Poznaj przepis na tradycyjne fettucine Alfredo.
Fettucine Alfredo – przepis na włoski obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 320 g fettucine lub fidellini Pasta La Vista,
- 150 g masła Mleczna Polana,
- 200 g parmezanu,
- Sól i zmielony czarny pieprz Na szlaku smaku.
Jak zrobić fettucine Alfredo?
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj w garnku i posól. Wsyp makaron fettucine i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W międzyczasie na szerokiej patelni rozpuść 75 g masła i dodaj 3 łyżki wrzątku.
- Przed odcedzeniem makaronu odlej 30 ml wrzątku.
- Następnie odcedź ugotowany makaron i przełóż go na patelnię z masłem.
- Do makaronu na patelni dodaj pozostałe masło pokrojone w kostkę, dopraw solą i resztą wody z gotowania makronu.
- Makaron fettucine gotuj przez chwilę w maślanym sosie, powinien zgęstnieć i nabrać jasnego koloru.
- Po minucie makaron powinien być oblepiony maślanym sosem.
- Patelnię zestaw z ognia i do maślanego sosu dodaj starty parmezan.
- Mieszaj dokładnie fettucine Alfredo i w razie potrzeby dodaj jeszcze 2 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu.
- Przed podaniem fettucine Alfredo można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Fettuccine Alfredo najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: