Cebula niektórych odstrasza swoim zapachem. Nic dziwnego, ponieważ jest on bardzo wyrazisty i mało przyjemny. Warzywo zawdzięcza go m.in. dużej zawartości organicznych związków siarki. Jeśli chcesz się go pozbyć, możesz ją lekko skropić cytryną.
Warzywo nie jest jednak polecane wszystkim osobom. Nie powinny spożywać jej osoby zmagające się z ciężkimi chorobami wątroby i nerek czy zapaleniem jelit oraz innymi chorobami układu pokarmowego. Do tego grona należą również osoby borykające się z niewydolnością serca.
Cebula i jej właściwości - dowiesz się o nich w naszej galerii:
Jeśli często jesz cebulę, może przyczynić się to do występowania zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość. Każdy powinien podchodzić z rozumem do spożywania nie tylko tego warzywa, ale również innych produktów. Należy pamiętać, iż najważniejszą sprawą jest zbilansowana dieta.
