Spis treści
Soki owocowe dostarczają organizmowi witaminy i minerały. Cieszą się dużą popularnością przede wszystkim nie tylko na zdrowotne właściwości, ale też niezwykle prosty sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników. Zdecydowanie łatwiej jest nalać szklankę soku z kartonika czy butelki, niż zjeść surową marchewkę, którą najpierw należy umyć, obrać, pokroić.
By soki były zdrowe, powinny być 100-procentowe, bez żadnych domieszek, dodatku cukru.
Jakie cenne składniki znajdziemy w sokach owocowych?
- w soku z marchwi jest błonnik i beta-karoten. Wpływa korzystnie na wzrok i skórę
- w soku porzeczkowym jest witamina C, żelazo i kwas foliowy. Obniża poziom cukru we krwi, działa antybakteryjnie oraz korzystnie na stawy.
- w soku pomarańczowym mamy sporą dawkę witaminy C, która wpływa na budowanie odporności oraz działa antyoksydacyjnie na organizm. Sok pomarańczowy zawiera też karotenoidy i przeciwutleniacze. Opóźniają proces starzenia oraz działają antynowotworowo. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód i cynk).
Kiedy pić soki owocowe?
Soki owocowe najlepiej pić rano oraz po południu, traktując je jak przekąskę, bombę energetyczną. Zawierają węglowodany. Dodają energii przed i po wysiłku fizycznym. Nie powinny być zamiennikiem wody czy herbaty.
Kto nie powinien pić soków owocowych?
Soki owocowe są kaloryczne. Zawierają około 50 kalorii w 100 ml. Powinni na nie uważac cukrzycy i osoby na diecie. Kwasy w sokach mogą zaszkodzić osobom cierpiącym na przewlekłe choroby układu pokarmowego. Zobacz w galerii kto nie powinien pić soków owocowych.
