- Niestety, wśród śmieci zdarzają się nawet całe opakowania kurczaków i ryb - mówi Bożena Pawlak, prokurent w firmie Remondis Bydgoszcz, zajmującej się wywozem odpadów. - Nie brakuje też przeterminowanych wędlin oraz zgniłych owoców i warzyw. Ludzie chyba robią za duże zakupy...
PRZECZYTAJ:Wyłączenia prądu w Bydgoszczy. W środę bez zasilania m.in. lokale na Wyżynach
Specjaliści biją na alarm, bo co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności. Wśród produktów, które zwykle trafiają do kosza, badani najczęściej wymieniają: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso czy mleko (po 17 proc.). Przyczyny to głównie przegapienie terminu przydatności do spożycia (38 proc.), zbyt duże zakupy (15 proc.) i porcje posiłków (13 proc.), ale też złe przechowywanie żywności (11 proc.).
Konieczna jest edukacja społeczeństwa i to od najmłodszych lat. - W bydgoskich szkołach realizowanych jest wiele projektów prozdrowotnych, np. „Szklanka mleka”, „5 porcji owoców, warzyw lub soku”, „Śniadanie Daje Moc”. W ich ramach odbywają się zabawy kulinarne, konkursy czy warsztaty, podczas których przypomina się uczniom, by szanowali żywność - mówi Anna Strzelczyk-Frydrych z Urzędu Miasta.