Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienna dawca spożycia soli nie przekraczała 5 g, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Należy wziąć również pod uwagę sól, która znajduje się w spożywanych produktach. Naukowcy ostrzegają, że nadmiar soli w naszej diecie może powodować nadciśnienie, zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz powodować wiele negatywnych skutków, o których piszemy w naszej galerii.
Sól od wielu lat odgrywa znaczącą rolę na świecie. W starożytności była traktowana jako waluta. Konserwowano nią również wiele mięs i ryb, dzięki czemu produkty miały dłuższy termin ważności. Niektórzy nazywają ją "białym złotem", a jeszcze inni "białą śmiercią". Kto ma rację? Przekonajcie się sami!
W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma sól:
Niektóre produkty, takie jak płatki zbożowe, kasze, owoce i warzywa, mięso czy mleko, zawierają niewielką ilość soli. Za to w innych jest ich o wiele więcej. Takimi przykładami są:
- wędliny,
- pieczywo,
- nabiał - szczególnie sery żółte i ser feta,
- słone przekąski - np. chipsy i paluszki,
- gotowe zupy i sosy.
Jeśli występują u ciebie dolegliwości wskazane w naszej galerii, powinieneś ograniczyć te produkty. Najlepiej jednak, przed ostawieniem jakiegokolwiek składnika w swojej diecie - skonsultować się z lekarzem.