Ból głowy, pragnienie, nadwrażliwość na hałas, nudności, biegunka, apatia, problemy z koncentracją, osłabienie, brak łaknienia (ale u niektórych nadmierny apetyt), światłowstręt - to niektóre objawy kaca, które występują kilka godzin po spożyciu alkoholu. Co zrobić, by zapobiec ich wystąpieniu lub przynajmniej je zmniejszyć?
Takie są przyczyny kaca
Jak podaje Wikipedia, jako przyczyny kaca wymieniane są hipoglikemia (niedocukrzenie), odwodnienie, zatrucie organizmu aldehydem octowym, niedobór glutaminy. Możliwe, że za kaca odpowiadają również minimalne ilości metanolu w alkoholu, czego dowodem może być zmniejszenie się objawów po wypiciu drobnej ilości etanolu wiele godzin "po".
W szczególności metabolizm alkoholu powoduje odwodnienie i wypłukiwanie witamin i minerałów z organizmu. Dlatego aby pozbyć się kaca, należy przede wszystkim dostarczyć organizmowi płynów.
Napisaną powyżej radę zna każda osoba, która przesadziła z alkoholem, ale nie zawsze dostarczenie dużej ilości płynów powoduje, że kac ustępuje. Jakie są oczywiste (lub mniej) metody na kaca? Co robić przed wypiciem alkoholu, w trakcie jego picia oraz po spożyciu, by zminimalizować syndrom dnia następnego? Przeczytaj w galerii:
Co pić, żeby kac był mniejszy?
- Takie alkohole jak whisky, burbon, brandy, rum, tequila, czy ciemne wino zawierają dużą ilość kongenerów i mogą powodować mocniejszego kaca. Z kolei napoje alkoholowe, które są bezbarwne lub jasne - białe wino, gin i sake, lekki rum, wódka, - mają niższą zawartość kongenerów i po ich spożyciu kac może być mniejszy.
