Syndrom dnia następnego, czyli złe samopoczucie po spożyciu alkoholu, nie zawsze będzie zależał tylko od ilości spożytych trunków (choć oczywiście ilość ma istotny wpływ na to, jak mocno kaca będziesz odczuwał). Duże znaczenie mają substancje chemiczne zawarte w danym alkoholu, które powstają w wyniku fermentacji. Określamy je mianem kongenerów i są one inne dla różnych rodzajów alkoholów, decydują o nadaniu im m.in. smaku i aromatu. Im więcej kongenerów, tym większe prawdopodobieństwo, że kolejnego dnia kac będzie mocniejszy.
Po jakim alkoholu kac jest największy?
Ilość kongenerów w napoju zależy od wielu czynników, między innymi użytego cukru czy szczepu drożdży. Ilość kongenerów będzie się różnić w zależności od tego czy do wytwarzania alkoholu użyto winogron czy ziaren zbóż.
Takie alkohole jak whisky, burbon, brandy, rum, tequila, czy ciemne wino zawierają dużą ilość kongenerów i mogą powodować mocniejszego kaca. Z kolei napoje alkoholowe, które są bezbarwne lub jasne - białe wino, jasne piwo, gin i sake, lekki rum, wódka, szampan - mają niższą zawartość kongenerów.
- Jak podaje portal webmd.com, w 2010 roku naukowcy poprosili badanych o spożycie placebo, wódki i bourbona. Okazuje się, że uczestnicy, którzy spożywali bourbona, mieli cięższego kaca w porównaniu z grupą, która piła wódkę.
- Ten sam portal informuje, że napoje bogate w kongenery mają dużą ilość metanolu. Na przykład brandy zawiera 4766 miligramów metanolu na litr. Rum ma 3633 miligramów na litr. Wódka ma 102 miligramy na litr. Dla porównania piwo zawiera zaledwie 27 miligramów metanolu na litr.
Kac a bąbelki - to trzeba wiedzieć
Wyżej napisaliśmy, że jasne piwo i szampan zawierają mniejszą ilość kongenerów. W przypadku tego typu alkoholu dodatkowe znaczenie ma jednak dwutlenek węgla. Sprawia on, że alkohol szybciej wchłania się do krwioobiegu. Alkohol tego typu - mimo, że w porównaniu z ciemnymi trunkami zawiera mniej kongenerów, może powodować większego kaca - szczególnie jeśli spożyje się go w dużych ilościach.
Kac - czyli zespół wielu czynników
Tu dochodzimy do ostatniego, ale bardzo ważnego punktu. Ogólnie rzecz ujmując kac jest spowodowany odwodnieniem organizmu. Kongenery to tylko jeden z czynników, które mają wpływ na złe samopoczucie po spożyciu alkoholu. Pozostałymi czynnikami (oprócz ilości) będzie czas w jakim spożywaliśmy alkohol; to czy piliśmy na pusty, czy pełny żołądek (pełny żołądek spowalnia wchłanianie alkoholu); czy podczas picia alkoholu wypiliśmy dużą ilość niealkoholowych napojów i czy nawadnialiśmy organizm później.
POLECAMY
▶ Podstępny rak jelita grubego. Te objawy muszą być dla ciebie alarmem
▶ Emerytura minimalna w 2023 roku. Tyle teraz musi płacić ZUS.
