
Jaki alkohol może powodować, że kac następnego dnia jest mocniejszy? Niektórzy przeprowadzili badania naukowe na ten temat. Do jakich wniosków doszli? Whisky, rum, burbon, wódka, piwo, wino, szampan? Jaki alkohol może powodować większego kaca i dlaczego?
Przeczytaj ▶▶

Przepis na brak kaca jest prosty - nie pij alkoholu, albo pij z umiarem. Jeśli wypiłeś za dużo - zapewne następnego dnia odczujesz tego skutki w formie złego samopoczucia.
Syndrom dnia następnego, czyli złe samopoczucie po spożyciu alkoholu, nie zawsze będzie zależał tylko od ilości spożytych trunków (choć oczywiście ilość ma istotny wpływ na to, jak mocno kaca będziesz odczuwał). Duże znaczenie mają substancje chemiczne zawarte w danym alkoholu, które powstają w wyniku fermentacji. ▶▶

Substancje te określamy mianem kongenerów i są one inne dla różnych rodzajów alkoholów, decydują o nadaniu im smaku i aromatu. Im więcej kongenerów, tym większe prawdopodobieństwo, że kolejnego dnia kac będzie mocniejszy. ▶▶

Ilość kongenerów w napoju zależy od wielu czynników, między innymi użytego cukru czy szczepu drożdży. Ilość kongenerów będzie się różnić w zależności od tego czy do wytwarzania alkoholu użyto winogron czy ziaren zbóż. ▶▶