
Takie alkohole jak whisky, burbon, brandy, rum, tequila, czy ciemne wino zawierają dużą ilość kongenerów i mogą powodować mocniejszego kaca. ▶▶

Z kolei napoje alkoholowe, które są bezbarwne lub jasne - białe wino, jasne piwo, gin i sake, lekki rum, wódka, szampan - mają niższą zawartość kongenerów. ▶▶

Jak podaje portal webmd.com, w 2010 roku naukowcy poprosili badanych o spożycie placebo, wódki i bourbona. Okazuje się, że uczestnicy, którzy spożywali bourbona, mieli cięższego kaca w porównaniu z grupą, która piła wódkę.
Ten sam portal informuje, że napoje bogate w kongenery mają dużą ilość metanolu. Na przykład brandy zawiera 4766 miligramów metanolu na litr. Rum ma 3633 miligramów na litr. Wódka ma 102 miligramy na litr. Dla porównania piwo zawiera zaledwie 27 miligramów metanolu na litr. ▶▶

Wcześniej napisaliśmy, że jasne piwo i szampan zawierają mniejszą ilość kongenerów. W przypadku tego typu alkoholu dodatkowe znaczenie ma jednak dwutlenek węgla. Sprawia on, że alkohol szybciej wchłania się do krwioobiegu. Alkohol tego typu - mimo, że w porównaniu z ciemnymi trunkami zawiera mniej kongenerów, może powodować większego kaca - szczególnie jeśli spożyje się go w dużych ilościach. ▶▶