Czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień - to tradycyjnie czas, w którym wielu z Was przygotowuje ogórki małosolne. Zanim zaczniesz je przygotowywać, zastanów się, w jakim naczyniu je umieścisz. Najlepszy będzie kamienny garnek, bardzo duży słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.
Jak zrobić ogórki małosolne? Składniki
Składniki:
- 1 kilogram świeżych ogórków (wybierz te nieduże)
- 4-5 gałązek kopru
- 4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu (15-20 cm)
- sól (najlepiej kamienna)
- 1,5 litra wody
Przeczytaj: Tak szybciej pozbędziesz się kaca. "Terapię" trzeba zacząć kilka godzin przed rozpoczęciem picia
Przepis na ogórki małosolne. Ile soli dodać?
Ogórki przełóż do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W niektórych przepisach znajdziesz nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.
- Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, koper, czosnek, chrzan układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą (może być ciepła, ale nie zalewaj wrzątkiem).
Po ilu dniach można jeść?
Nie zamykaj naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (np. kamieniem). Ogórki odstaw w ciemne miejsce. To, jak szybko będziesz mógł je jeść, zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po około trzech dniach (jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają). Smacznego!
To cię może zainteresować
Trwa sezon na szparagi. Choć warzywa te nie należą do najtańszych, to warto włączyć szparagi do diety w miesiącach, w których można kupić je w przystępnej cenie. Osobom dbającym o linię spodoba się na pewno tabela kalorii szparagów. Jakie są właściwości odżywcze tych warzyw? Jak wpływają na nasz organizm? Jak przyrządzić pyszną zupę szparagową? Przeczytajcie.
Zobacz również:
Działki rekreacyjne w Bydgoszczy i okolicach. Takie są teraz...
