
Tak przygotujesz pyszne ogórki małosolne. Sprawdź ten przepis
W jakim naczyniu najlepiej układać ogórki małosolne, jakie ogórki najlepiej wybrać, jak długo moczyć w wodzie i ile soli dodać? Przeczytaj sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Tak zrobione ogórki będą pyszne i chrupiące. Zaczynamy! ▶▶

W jakim naczyniu układać ogórki małosolne?
Najlepszy będzie kamienny garnek, bardzo duży słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.

Ogórki małosolne - oto składniki
1 kilogram świeżych ogórków (wybierz te nieduże)
4-5 gałązek kopru
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu (15-20 cm)
sól (najlepiej kamienna)
1,5 litra wody

Przepis na pyszne ogórki - ile soli dodać?
Ogórki przełóż do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W niektórych przepisach znajdziesz nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.