Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 35 – Toruń

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
To już nasz czwarty przystanek na Kujawsko-Pomorskiej Trasie Filmowej, podczas której szukamy regionalnych inspiracji kulinarnych. Dziś gościmy w Toruniu!

Toruń był tłem kilku filmów, ale największą popularność z nich wszystkich zdobył „Rej” z 1970 roku w reżyserii Marka Piwowskiego. W scenie otwierającej widzimy dzisiejszy Bulwar Filadelfijski i nadrzeczną plażę toruńskiego brzegu Wisły. Dziś Rafał Godziemki wykorzysta to miejsce do gotowania. Inspiracją będą między innymi dania serwowane na statkach.

Z tego odcinka dowiecie się także o innych produkcjach filmowych realizowanych w grodzie Kopernika.

Zobaczcie sami!

Tu podaj tekst alternatywny

Gęsie żołądki z ziemniaczanym puree

Bulion warzywny:

  • Litr wody
  • Por
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarna pieprzu
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Ząbek czosnku
  • Łodygi natki pietruszki
  • Sól
  • Gałązka tymianku
  • Kieliszek białego wina
  • Łyżka masła
  • Ok. 6 gęsiach żołądków

Sos:

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • Ząbek czosnku
  • Tymianek
  • Kieliszek białego wina
  • Bulion, w którym gotowały się gęsie żołądki
  • Ugotowane wcześniej żołądki
  • Pieprz
  • Pół kostki masła
  • Natka pietruszki

Puree:

  • Bulion, w którym gotowały się gęsie żołądki
  • Przetarte przez praskę ugotowane ziemniaki
  • Śmietana
  • Zielony groszek

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski

Weź udział w warsztatach kulinarnych z Mateuszem Gesslerem!

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!