Toruń był tłem kilku filmów, ale największą popularność z nich wszystkich zdobył „Rej” z 1970 roku w reżyserii Marka Piwowskiego. W scenie otwierającej widzimy dzisiejszy Bulwar Filadelfijski i nadrzeczną plażę toruńskiego brzegu Wisły. Dziś Rafał Godziemki wykorzysta to miejsce do gotowania. Inspiracją będą między innymi dania serwowane na statkach.
Z tego odcinka dowiecie się także o innych produkcjach filmowych realizowanych w grodzie Kopernika.
Zobaczcie sami!
Gęsie żołądki z ziemniaczanym puree
Bulion warzywny:
- Litr wody
- Por
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Ziarna pieprzu
- Marchewka
- Pietruszka
- Ząbek czosnku
- Łodygi natki pietruszki
- Sól
- Gałązka tymianku
- Kieliszek białego wina
- Łyżka masła
- Ok. 6 gęsiach żołądków
Sos:
- Cebula
- Olej do smażenia
- Ząbek czosnku
- Tymianek
- Kieliszek białego wina
- Bulion, w którym gotowały się gęsie żołądki
- Ugotowane wcześniej żołądki
- Pieprz
- Pół kostki masła
- Natka pietruszki
Puree:
- Bulion, w którym gotowały się gęsie żołądki
- Przetarte przez praskę ugotowane ziemniaki
- Śmietana
- Zielony groszek
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski
Weź udział w warsztatach kulinarnych z Mateuszem Gesslerem!
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
