Przepis na domowy żurek wielkanocny na zakwasie według Ewy Wachowicz
Żurek z białą kiełbasą
Składniki:
- 6 - białych kiełbas
- zakwas - ile zabierze
- 1 - cebula
- 2 - ząbki czosnku
- 1 łyżka - masła
- 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka - majeranku
- oliwa do smażenia
- jajka przepiórcze
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i razem podsmażać (czosnek nie może się zarumienić). Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dodać kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie oraz suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę i zagotować.
2. Ugotowaną kiełbasę należy przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur (tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta). Przykryć i całość zagotować.
3. Białą kiełbasę pokroić w plastry i usmażyć na patelni.
4. Żur przecedzić, doprawić solą i pieprzem.
Całość najlepiej podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.
sc]Przepis na żurek na wędzonce
Składniki:
- ½ l - zakwasu na żurek
- ½ kg - wędzonego boczku
- 1 - cebula
- 3 ząbki - czosnku
- 25 g - suszonych prawdziwków
- 1½ l - wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 - liście laurowe
- 1 łyżka - majeranku
- 1 szklanka - śmietany
- 1 łyżka - tartego chrzanu
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu, można je też zalać gorącą wodą). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
2. Pokrojony w kostkę boczek włożyć do garnka i podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę, a po chwili pokrojony czosnek. Całość zalać wodą oraz wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Całość przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny.
3. Zakwas delikatnie zamieszać i wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, dodać odrobinę gorącego żurku i całość wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Całość podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Domowy żurek wielkanocny podawany z ziemniakami
Składniki:
- małe pęto kiełbasy
- 1 - mała szynka wędzona
- kawałek boczku wędzonego
- 2 - liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka suszonych podgrzybków
- ½ l - zakwasu z mąki żytniej i owsianej
- 3 ząbki - czosnku
- 1 łyżka - majeranku
- sól
Dodatki do zupy
- ziemniaki
- jajka na twardo
Sposób przygotowania:
1. Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby, przykryć i gotować ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).
2. Po tym czasie wędzonkę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać dobrze wymieszany zakwas. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze chwilę.
3. Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.
