„Rodzinne gotowanie” okazało się strzałem w dziesiątkę! Jego uczestnicy nie tylko doskonale się bawili i uczyli, ale także wzbogacili własne książki kucharskie o kilka cennych przepisów.
<!** Image 2 align=right alt="Image 86751" sub="Najpierw było wspólne gotowanie przy czynnym udziale VIP-ów - także wojewody Rafała Bruskiego...">W poniedziałek restauracja „Gallery” pękała w szwach. W role kucharzy wcielili się uczniowie i ich rodzice, ale w przyrządzaniu potraw pomagali im zaproszeni goście, wśród których pojawił się, m.in. wojewoda Rafał Bruski, przewodnicząca Rady Miasta Dorota Jakuta, ksiądz Ryszard Pruczkowski, redaktor naczelny „Expressu” Artur Szczepański i kilkunastu innych. Wszyscy mieli do przygotowania sałatkę lub przystawkę. - Na wykonanie zadania mieli godzinę. W tym czasie niektórym drużynom udało się zrobić nawet dwie potrawy - mówi pomysłodawczyni imprezy, Barbara Boniek z Zespołu Szkół nr 22 w Bydgoszczy. - Idea zorganizowania takiego spotkania zrodziła się z chęci zintegrowania zarówno dzieci z rodzicami, jak i z przedstawicielami mediów, kultury i miasta. Okazało się, że jest wiele konkursów dla dzieci, ale w żadnym nie mogą się one pochwalić zdolnościami kulinarnymi. Poza tym, nasze pociechy mają sporo dobrych pomysłów, które warto wykorzystać - dodaje organizatorka.
<!** reklama>W konkursie wyłoniono - oczywiście - najlepszych kucharzy. Pierwsze miejsca zajęli Filip Mołdoch z Zespołu Szkół nr 22 i Magdalena Jaromin z SP nr 56. Drugą lokatę zajęła Sylwia Piskulska z SP nr 58, a trzecia była Agata Lis z SP nr 31.
<!** Image 3 align=left alt="Image 86751" sub="... a potem nadszedł czas na wręczenie nagród dla najlepszych młodych kucharzy, którzy wzięli udział w pierwszej edycji konkursu / Fot. Dariusz Bloch
">W jednej z drużyn podejrzeć można było kulinarne umiejętności Andrzeja Kaszubowskiego, komendanta Straży Miejskiej w Bydgoszczy. - Wraz z jedną z uczennic przyrządzałem sałatkę z gyrosem. Moim zadaniem było zrobić sos czosnkowy i posiekać kapustę pekińską - mówi Andrzej Kaszubowski. - W domowej kuchni również czuję się dobrze, więc często gotuję. Moją specjalnością jest roladka wieprzowa nadziewana cebulką i pieczarkami.
Smaczne i zdrowe
Sałatka owocowa Filipa Mołdocha:
- ćwiartka arbuza
- szklanka czerwonych winogron
- 2 brzoskwinie
- 3 szklanki truskawek
- 2 banany
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 litra jogurtu gruszkowego
Arbuz najpierw obrać ze skóry, a potem dokładnie wypestkować, po czym pokroić owoc w kostkę. Następnie obrać i pokroić pomarańczę i brzoskwinie. Winogrona wrzucić w całości, truskawki pokroić w ćwiartki, a banany w plastry. Oczywiście, pamiętajmy o tym, by owoce wrzucane do sałatki ze skórką dokładnie umyć. Następnie wszystkie składniki wymieszać i zalać jogurtem gruszkowym. Smacznego!