Te błędy najczęściej popełniamy w trakcie gotowania. Zobacz spis kulinarnych mitów
Wydaje ci się, że dolewanie oliwy do makaronu to dobry pomysł, bo makaron się nie sklei? A może dla oszczędności czasu kroisz mięso tuż po smażeniu? Zdarza ci się odkładać niedobre wino na półkę z myślą, że "wleje się je do jakiegoś sosu"? No cóż. Mamy dwie wiadomości. Dobrą i złą. Zła jest taka, że tkwisz w błędzie i twoje umiejętności kulinarne wymagają korekty. Dobra wiadomość to ta, że najpopularniejsze błędy kulinarne - wraz z wyjaśnieniem, dlaczego nie należy ich stosować - znajdziesz w poniższej galerii:
Gotowanie to umiejętność, którą należy szlifować latami
Pamiętaj, że nawet jeśli jesteś wprawionym kucharzem, którego potrawy są smaczne i nikt na nie nie narzeka, warto od czasu do czasu sprawdzić, czy gastronomia nie dorobiła się nowych odkryć. Znany mit dotyczący dolewania oliwy do gotującego się makaronu nie był przekazywany wyłącznie drogą pantoflową. Przez lata ten sposób polecano w szkołach gastronomicznych. Teraz jednak metoda ta została wycofana.
