Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czterech uczniów bydgoskiego „Gastronomika” jedzie na I Mistrzostwa Młodych Kucharzy

Redakcja
Patryk Kamiński i Adam Rzęski jadą na Mistrzostwa Młodych Kucharzy. Opiekunem ekipy jest Beata Lewińska.
Patryk Kamiński i Adam Rzęski jadą na Mistrzostwa Młodych Kucharzy. Opiekunem ekipy jest Beata Lewińska. Filip Kowalkowski
To będzie jeszcze wyższa szkoła kulinarnej jazdy. Żeby dostać się do konkursu, trzeba było najpierw zachwycić jury przepisami. Teraz czas na gotowanie.

[break]
Na naszych łamach znów gościmy utalentowanych kucharzy z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy. Ostatnio pisaliśmy o nich w czerwcu. Na zamku w Pułtusku odbywał się wówczas konkurs kulinarny pt. „Kuchnia polska wczoraj i dziś”. Szkołę reprezentowali Adam Rzęski i Patryk Kamiński. W kategorii uczniowskiej byli bezkonkurencyjni i zgarnęli wszystkie nagrody, w tym najważniejszą, czyli pierwsze miejsce oraz wyróżnienie od jury degustacyjnego za najlepszy smak swoich dań. Samo czytanie menu, które niestety nie zmieściło się w tym tekście, było niebywałą przyjemnością. Słynny kucharz, krytyk kulinarny, autor książek, sommelier i reporter Piotr Adamczewski, tak na swoim blogu skomentował wyczyn Adama i Patryka: „Ich patron Jarosław Iwaszkiewicz - wielki poeta i równie wybitny smakosz - chętnie by zasiadł przy ich kuchennym stole”.

Wielka czwórka

Przyszedł czas na kolejny konkurs i, mamy nadzieję, na kolejne sukcesy. 18 listopada zacznie się w Warszawie rywalizacja na I Mistrzostwach Młodych Kucharzy. Nieco więcej o tych zawodach piszemy w ramce obok. Ważna wiadomość jest taka, że kucharze będą mieli zaledwie godzinę i dwadzieścia minut na przygotowanie sześciu talerzy z daniem głównym i sześciu deserów. Uwaga! O tym, co mają gotować, dowiedzą się dopiero po otwarciu tzw. black boksów (czarnych pudeł). To duże utrudnienie, sprawdzian kreatywności i dobrej współpracy. I druga ważna sprawa - konkursowe grono uczestników jest większe. Do Adama i Patryka dołączyły Klaudia Trudnowska i Karolina Kaczyńska. Wszyscy są z trzeciej klasy o specjalności technik żywności. Konkursowym teamem opiekuje się nauczycielka Beata Lewińska.

Zapytaliśmy całą czwórkę o ich kulinarne upodobania i o przepis na sukces. Patryk Kamiński ucieszyłby się, gdyby w czarnej skrzynce zobaczył czekoladę. Nie chciałby komponować dania głównego z owoców morza. Lepiej się czuje w kuchni regionalnej. To jego drugi konkurs z Adamem. Panowie dogadują się idealnie, a stres tylko ich mobilizuje.

Adam Rzęski pasję do gotowania przejął po babci kucharce. Także stawia na produkty regionalne, choć niekoniecznie w ściśle tradycyjnej odsłonie. Receptury, które razem z Patrykiem wysłał na eliminację do mistrzostw, przyprawić mogą o zawrót głowy. Chłopacy zaproponowali na deser śliwki w trzech odmianach czekolady, z lodami gruszkowo--miętowymi i sosem z nalewki z czarnej porzeczki. Ich danie główne to pierś kaczki.

W menu znalazły się także: biszkopt z kaszanki (tak, tak!), sos z czerwonej porzeczki, puree pietruszkowe, chipsy z sera koziego, gołąbek z czerwonej kapusty faszerowany wątróbką z kaczki, kurki, puree z buraków i puree ziemniaczane z otoczką pomarańczową...

Tradycyjny eksperyment

Receptura eliminacyjna Klaudii i Karoliny to: pierś kaczki smażona na patelni z dodatkiem kapusty szmurowanej, czyli duszonej, później zakwaszonej, z dodatkiem rodzynek. Deser? Sernik z... koziego sera.

- Może być i deserem, i przystawką. Kozi ser ma bardzo ciekawy smak, pięknie komponuje się z różnymi składnikami - zachwala produkt Karolina Kaczyńska. To jej pierwszy tak ważny konkurs. Nie ma ulubionego produktu, ale przyznaje, że najlepiej czuje się w deserach. W jesienną szarugę serwuje tradycyjna szarlotkę. Z kolei jej koleżankę z teamu, Klaudię Trudnowska, pociągają eksperymenty.

- Lubię kombinować ze smakami, łączyć słodkie z kwaśnym, słodkie z ostrym. Cieszy mnie, gdy pozornie niepasujące do siebie smaki, pozytywnie zaskakują podniebienie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!