W malinach zawarte są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Maliny zawierają również witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, oraz wapń i magnez.
- Przeczytaj: To musisz zrobić teraz aby tegoroczna malina obrodziła. Oto popularne triki
Istniej już ponad 200 znanych odmian w malin, w kolorze od czerwonego przez czarny, aż po rzadsze odmiany pomarańczowe, fioletowe i żółte. Choć zwykle używamy tylko owoców, to wiele właściwości zdrowotnych mają także liście z krzewu malinowego.
Oto najpopularniejsze odmiany malin w Polsce:
- polana,
- polka,
- beskid,
- czarna,
- omszona.
Niestety nie każdy może jeść maliny. Przy niektórych schorzeniach powinniśmy z nich zrezygnować. Oto sytuacje kiedy lepiej unikać jedzenia malin. Przy takich chorobach jak: uchyłki jelita grubego, zalecenie diety ubogobłonnikowej, alergię na maliny i nietolerancję histaminy, powinniśmy odstawić maliny.
Oto dlaczego warto jeść maliny
Maliny to niewielkie owoce o pięknym kolorze, delikatnej strukturze i wyjątkowym smaku. Zobaczcie co te niewielkie owoce dają do naszego organizmu, kiedy je spożywamy. Szczegóły w galerii poniżej: