„Pomorzanin” w niedzielę, 7 kwietnia, to najbardziej aromatyczne miejsce! Od 11.00 do 16.00 będą tu świeżo palone kawy z Kenii, Etiopii, Boliwii, Brazylii... A kawowi mistrzowie podzielą się swą wiedzą. O faktach i mitach na temat kawy powie Michał Piętak, finalista Mistrzostw Polski Brewers Cup 2016 (11.10-11.40). Różnice między kawą przemysłową a tą o jakości speciality wyjaśni Kamila Adamiec, mistrzyni Polski Brewers Cup 2018 (11.50-12.20). Z kolei o zawodzie roastera powie Mateusz Karczewski - II wicemistrz Polski 2018 w paleniu kawy (14.30-15.00). A jak kawa, to przydałoby się też coś słodkiego i zdrowego - o tym, że to możliwe połączenie wie „Roślinny cukiernik” Kajetan Kalwaj (15.00 -15.30).
Przez cały festiwal będzie można podziwiać filiżanki z dawnych lat, detale bydgoskiej architektury na fotografii czy miasto na starych widokówkach. Na ulice Bydgoszczy z roku 1920 przeniesiemy się za sprawą makiety, która będzie uruchomiana w 15-minutowych pokazach o godz. 11, 12.30, 14.30 i 15.00.
W ramach festiwalu CoffART tego samego dnia można także skosztować zupy kawowej w restauracji Weranda, lodów z dodatkiem espresso w Katarynce albo wypić drinka na bazie likieru kawowego w klubokawiarni Zakład? Na kawę speciality i domowe desery zaprasza też Landschaft.
CoffART jest tematyczną częścią pierwszej bydgoskiej „Niedzieli handlowej” w centrum. Kolejne tematyczne imprezy odbywać się będą w każdą drugą niedzielę miesiąca - w maju motywem przewodnim będzie moda, a czerwcowej niedzieli przewodzić będzie rzemiosło i design.
Flash Info odcinek 7 - najważniejsze informacje z Kujaw i Pomorza.
