Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kapustą i grzybami - ten przepis warto zapamiętać! To idealny przepis na Wigilię

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Wydajność około 80 sztuk.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Wydajność około 80 sztuk. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tych dań, które króluje na wigilijnym stole. Znamy dobry przepis na pyszne ciasto pierogowe i farsz. Polecił go nam bydgoski Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Zobacz wideo: Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego warto jeść śniadania?

Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi? Jak przygotować dobry farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Przepis opracowała dla Państwa Magdalena Czekajewska-Stańczyk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w bydgoskim gastronomiku. Stosując się do podanych poniżej wskazówek, możemy mieć pewność, że danie będzie pyszne. Przepis jest na około 80 sztuk pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na ciasto pierogowe

Potrzebne są: 1 kg mąki pszennej (typ 650), 600 ml ciepłej wody, szczypta soli.

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na farsz

Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 150 g suszonych grzybów, 100 g cebuli, 50 g masła klarowanego, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól do smaku.

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na okrasę

Potrzebne są: 600 g cebuli, 200 g masła i sól.

Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania farszu

  • Suszone grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w zimnej wodzie co najmniej przez godzinę. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły około godziny. Grzyby odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.
  • Kapustę kiszoną gotujemy we wrzącej wodzie około 30-40 min. z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  • Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i studzimy, następnie drobno siekamy.
  • Cebulkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy posiekaną kapustę i grzyby. Wszystko razem dusimy około 30 minut.
  • Przygotowany farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Farsz odstawiamy.

Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania ciasta

  • Mąkę na pierogi przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy szczyptę soli.
  • Woda do przygotowania pierogów powinna być ciepła-gorąca. Stopniowo dodajemy ją do mąki i cały czas siekamy-mieszamy nożem lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto przyjemnie wodę, zaczynamy je wyrabiać rękoma.
  • Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypujemy je mąką. Ciasto wyrabiamy około 15-20 min.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką, kroimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Przykrycie ściereczką zapobiega wysychaniu ciasta.
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko na około 2 mm grubości, wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta w falbankę.
  • Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię około 5 min.
  • Pierogi podajemy z okrasą z cebuli i masła.

Pierogi z kapustą i grzybami - przygotowanie okrasy

  • Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Rozpuszczamy masło na patelni i szklimy na niej cebulę, doprawiamy solą do smaku.

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo