Zobacz wideo: Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego warto jeść śniadania?
Jak zrobić pyszne ciasto na pierogi? Jak przygotować dobry farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Przepis opracowała dla Państwa Magdalena Czekajewska-Stańczyk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w bydgoskim gastronomiku. Stosując się do podanych poniżej wskazówek, możemy mieć pewność, że danie będzie pyszne. Przepis jest na około 80 sztuk pierogów.
Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na ciasto pierogowe
Potrzebne są: 1 kg mąki pszennej (typ 650), 600 ml ciepłej wody, szczypta soli.
Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na farsz
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 150 g suszonych grzybów, 100 g cebuli, 50 g masła klarowanego, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, sól do smaku.
Pierogi z kapustą i grzybami - składniki na okrasę
Potrzebne są: 600 g cebuli, 200 g masła i sól.
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania farszu
- Suszone grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w zimnej wodzie co najmniej przez godzinę. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły około godziny. Grzyby odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.
- Kapustę kiszoną gotujemy we wrzącej wodzie około 30-40 min. z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Po ugotowaniu kapustę odcedzamy i studzimy, następnie drobno siekamy.
- Cebulkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy posiekaną kapustę i grzyby. Wszystko razem dusimy około 30 minut.
- Przygotowany farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Farsz odstawiamy.
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania ciasta
- Mąkę na pierogi przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy szczyptę soli.
- Woda do przygotowania pierogów powinna być ciepła-gorąca. Stopniowo dodajemy ją do mąki i cały czas siekamy-mieszamy nożem lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto przyjemnie wodę, zaczynamy je wyrabiać rękoma.
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypujemy je mąką. Ciasto wyrabiamy około 15-20 min.
- Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką, kroimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy. Przykrycie ściereczką zapobiega wysychaniu ciasta.
- Ciasto rozwałkowujemy cienko na około 2 mm grubości, wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta w falbankę.
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię około 5 min.
- Pierogi podajemy z okrasą z cebuli i masła.
Pierogi z kapustą i grzybami - przygotowanie okrasy
- Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Rozpuszczamy masło na patelni i szklimy na niej cebulę, doprawiamy solą do smaku.
Życzymy smacznego!

Wideo