Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.
Specjalnie dla Państwa przepis na pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą podała nam Beata Lewińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych bydgoskim gastronomiku. Danie jest bardzo smaczne. Ten, kto je przyrządzi, na pewno nie pożałuje. Przepis, który prezentujemy jest na 25 pierogów. A zatem, do dzieła!
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na ciasto (25 pierogów)
Potrzebne są: 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania, 1/2 szklanki wrzątku, 3 łyżki masła, ¼ szklanki suchego maku i szczypta soli.
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na farsz (25 pierogów)
Do przyrządzenia farszu potrzeba: 450 g białego sera półtłustego, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii, ¼ szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej, 2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów.
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na polewę
Potrzebne są: 0,10 kg masła, 0,05 kg skórki z pomarańczy kandyzowanej lub 2 sztuki pomarańczy.
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - sposób przygotowania
- Ser zmielić, dodać żółtka, cukry i bakalie. Dokładnie wymieszać.
- W misie miksera umieścić przesianą mąkę, mak suchy i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach. Gdy ciasto się połączy, dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto na małych obrotach z masłem do połączenia.
- Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
- Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
- Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
- Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
- Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
- Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na sito.
- Podawać od razu z rozpuszczonym masłem z cząstkami pomarańczy lub kandyzowanej pomarańczy (masło z pomarańczą należy 5 minut podusić, aby było bardziej aromatyczne).
Życzymy smacznego!
