Przepis na pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą. A może tak na święta!

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą. Znamy sprawdzony przepis.
Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą. Znamy sprawdzony przepis. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Na wigilijnym stole królują zwykle pierogi z kapustą i grzybami, ale można też wypróbować te według receptury, którą poleca Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. To pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą. Danie pychotka!

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.

Specjalnie dla Państwa przepis na pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą podała nam Beata Lewińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych bydgoskim gastronomiku. Danie jest bardzo smaczne. Ten, kto je przyrządzi, na pewno nie pożałuje. Przepis, który prezentujemy jest na 25 pierogów. A zatem, do dzieła!

Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na ciasto (25 pierogów)

Potrzebne są: 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania, 1/2 szklanki wrzątku, 3 łyżki masła, ¼ szklanki suchego maku i szczypta soli.

Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na farsz (25 pierogów)

Do przyrządzenia farszu potrzeba: 450 g białego sera półtłustego, 2 żółtka, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 1 cukier waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii, ¼ szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej, 2 łyżeczki soli + 2 łyżki cukru do gotowania pierogów.

Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - składniki na polewę

Potrzebne są: 0,10 kg masła, 0,05 kg skórki z pomarańczy kandyzowanej lub 2 sztuki pomarańczy.

Pierogi makowe z twarogiem i pomarańczą - sposób przygotowania

  • Ser zmielić, dodać żółtka, cukry i bakalie. Dokładnie wymieszać.
  • W misie miksera umieścić przesianą mąkę, mak suchy i sól, stopniowo dolewać wodę miksując na wolnych obrotach. Gdy ciasto się połączy, dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto na małych obrotach z masłem do połączenia.
  • Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto, odciąć 1/3, pozostałe zawinąć w ściereczkę i odłożyć.
  • Przygotowany kawałek ciasta rozwałkować cienko, minimalnie podsypując mąką.
  • Wycinać kółka za pomocą szklanki lub wykrojnika do pierogów.
  • Na każdym krążku kłaść łyżeczkę sera, brzeg posmarować wodą, zlepić brzegi.
  • Pierogi układać na delikatnie posypanym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę, posolić, posłodzić.
  • Do gotującej wkładać pierogi, bardzo delikatnie zamieszać. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na sito.
  • Podawać od razu z rozpuszczonym masłem z cząstkami pomarańczy lub kandyzowanej pomarańczy (masło z pomarańczą należy 5 minut podusić, aby było bardziej aromatyczne).

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie