https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wigilijną zupę. Zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych [20.12]

Małgorzata Pieczyńska
Wigilijna zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych na podstawie dawnych receptur z regionu Kujaw i Pomorza.
Wigilijna zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych na podstawie dawnych receptur z regionu Kujaw i Pomorza. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Rosół z karpia, barszcz, a może wigilijna zupa migdałowa z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych? Znamy dobry i sprawdzony przepis. Warto wypróbować na święta Bożego Narodzenia. Danie jest bardzo smaczne.

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.

Specjalnie dla naszych Czytelników przepis na wigilijną zupę migdałową z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych na podstawie dawnych receptur z regionu Kujaw i Pomorza przygotował Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Jakie produkty są potrzebne i jak przyrządzić to danie? Podpowiadamy krok po kroku. Zobacz przepis jest na cztery porcje.

Wigilijna zupa migdałowa z ryżem, rodzynkami i przyprawami korzennymi - składniki

Potrzebne są następujące produkty: 1,5 l mleka, 200 g migdałów (słodkich), 100 g rodzynek, 2 łyżki masła (50 g), 200 g ryżu jaśminowego, 4 łyżki cukru trzcinowego - jasnego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, szczypta soli i ½ szklanki płatków migdałowych.

Wigilijna zupa migdałowa z ryżem, rodzynkami i przyprawami korzennymi - sposób wykonania

  • Migdały parzymy we wrzątku, obieramy ze skórek i ucieramy w moździerzu z dodatkiem dwóch łyżek zimniej przegotowanej wody.
  • Rodzynki myjemy, obieramy z pestek, zagotowujemy w wodzie i odsączamy na sicie.
  • Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, a następnie płuczemy ją w zimnej "kąpieli". Skórkę ocieramy na drobnej tarce.
  • Ryż jaśminowy gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ryż powinien być ugotowany na sypko.
  • Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Posłużą nam do dekoracji zupy.
  • W oddzielnym garnku gotujemy mleko.
  • W dużym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy migdały z cukrem oraz ugotowany ryż. Wszystko chwilę gotujemy i zalewamy gorącym mlekiem.
  • Zupę chwilę gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do smaku cynamon, kardamon i szczyptę soli.
  • Przed podaniem zupę migdałową posypujemy zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi oraz rodzynkami.

Życzymy smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski