Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.
Specjalnie dla naszych Czytelników przepis na wigilijną zupę migdałową z ryżem i rodzynkami z dodatkiem przypraw korzennych na podstawie dawnych receptur z regionu Kujaw i Pomorza przygotował Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.
Jakie produkty są potrzebne i jak przyrządzić to danie? Podpowiadamy krok po kroku. Zobacz przepis jest na cztery porcje.
Wigilijna zupa migdałowa z ryżem, rodzynkami i przyprawami korzennymi - składniki
Potrzebne są następujące produkty: 1,5 l mleka, 200 g migdałów (słodkich), 100 g rodzynek, 2 łyżki masła (50 g), 200 g ryżu jaśminowego, 4 łyżki cukru trzcinowego - jasnego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, szczypta soli i ½ szklanki płatków migdałowych.
Wigilijna zupa migdałowa z ryżem, rodzynkami i przyprawami korzennymi - sposób wykonania
- Migdały parzymy we wrzątku, obieramy ze skórek i ucieramy w moździerzu z dodatkiem dwóch łyżek zimniej przegotowanej wody.
- Rodzynki myjemy, obieramy z pestek, zagotowujemy w wodzie i odsączamy na sicie.
- Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, a następnie płuczemy ją w zimnej "kąpieli". Skórkę ocieramy na drobnej tarce.
- Ryż jaśminowy gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ryż powinien być ugotowany na sypko.
- Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor. Posłużą nam do dekoracji zupy.
- W oddzielnym garnku gotujemy mleko.
- W dużym rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy migdały z cukrem oraz ugotowany ryż. Wszystko chwilę gotujemy i zalewamy gorącym mlekiem.
- Zupę chwilę gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do smaku cynamon, kardamon i szczyptę soli.
- Przed podaniem zupę migdałową posypujemy zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi oraz rodzynkami.
Życzymy smacznego!
