Zobacz wideo: Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego warto jeść śniadania?
Co roku to danie było hitem świątecznego cateringu, który przygotowywali w ramach zajęć warsztatów szkolnych uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Teraz z uwagi na pandemię warsztaty nie działają, ale gastronomik postanowił podzielić się z naszymi Czytelnikami wyjątkowym przepisem na karpia duszonego w porach. Opracowała go dla Państwa Beata Lewińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSG-H.
Karp duszony w porach - składniki
Do przyrządzenia 5 porcji potrzeba: 5 filetów z karpia, por - 2 sztuki, 20 dag masła, olej do smażenia, 0,3 l śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.
Karp duszony w porach - sposób przygotowania
- Krok pierwszy - filety karpia delikatnie myjemy i osuszamy. Aby pozbyć się smaku mułu, można zdjąć skórę z filetów. Przyprawiamy solę i świeżo zmielonym pieprzem.
- Krok drugi - por dokładnie myjemy, kroimy w krążki (3-5 mm).
- Krok trzeci - Rozpuszczamy na patelni masło dodajemy pokrojony por i podsmażamy ok. 5 minut. Potem dodajemy śmietanę, zagotowujemy oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Krok czwarty - przyprawione filety oprószamy mąką i smażymy na złoty kolor.
- Krok piąty - usmażone filety przekładamy do brytfanki, zalewamy sosem i dusimy ok. 20 minut na wolnym ogniu.
Danie gotowe. Życzymy smacznego!

Wideo