Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wigilijny czerwony barszcz na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Nic się z tym nie równa!

Wojciech Mąka
Wojciech Mąka
Najważniejsze są czerwone buraki. Nie musza być specjalnie piękne, nawet lepiej, jak są już nieco "zmęczone" - mają z lekka pomarszczoną skórkę.
Najważniejsze są czerwone buraki. Nie musza być specjalnie piękne, nawet lepiej, jak są już nieco "zmęczone" - mają z lekka pomarszczoną skórkę. 123RF
Czerwony barszcz jest na stałej liście tradycyjnych wigilijnych potraw. Podpowiemy, jak go przygotować - jeszcze mamy trochę czasu.

Zobacz wideo: Tradycyjne potrawy wigilijne - lista. Boże Narodzenie

Najważniejsze są czerwone buraki. Nie musza być specjalnie piękne, nawet lepiej, jak są już nieco "zmęczone" - mają z lekka pomarszczoną skórkę. Powiedzmy więc, że wybieramy pięć takich buraków średniej wielkości.

Potrzebujemy też w takim razie:

  • 5 ząbków czosnku (nie chińskiego)
  • 1 łyżkę kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna tzw. przyprawy angielskiej
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli i cukier (cukru szczypta)

Pamiętajmy jednak, że zakwas trzeba przygotować odpowiednio wcześniej.

Sposób przygotowania zakwasu: szklany słój lub naczynie kamionkowe dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki bardzo dokładnie szorujemy lub myjemy i obieramy. Kroimy je w plastry i układamy w słoju. Dodajemy obrany czosnek i przyprawy. Wodę gotujemy z solą i szczyptą cukru, studzimy i jeszcze lekko ciepłą zalewamy buraki. Całość przykrywamy gazą zamocowaną za pomocą gumki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4-7 dniach zakwas będzie gotowy.

Wigilijny czerwony barszcz. A co będziemy potrzebować do zrobienia barszczu?

  • 2.5 litra wody
  • włoszczyznę
  • 1 cebulę
  • 20 gramów suszonych albo zamrożonych wcześniej grzybów
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, także majeranek - ten mielimy w palcach, wtedy bardziej oddaje smak.

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin albo nawet na noc. Buraki z zakwasu kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce, zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Na koniec można posypać koperkiem.

Oczywiście, podajemy z uszkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo