Zobacz wideo: Tradycyjne potrawy wigilijne - lista. Boże Narodzenie
Najważniejsze są czerwone buraki. Nie musza być specjalnie piękne, nawet lepiej, jak są już nieco "zmęczone" - mają z lekka pomarszczoną skórkę. Powiedzmy więc, że wybieramy pięć takich buraków średniej wielkości.
Potrzebujemy też w takim razie:
- 5 ząbków czosnku (nie chińskiego)
- 1 łyżkę kminku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna tzw. przyprawy angielskiej
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli i cukier (cukru szczypta)
Pamiętajmy jednak, że zakwas trzeba przygotować odpowiednio wcześniej.
Sposób przygotowania zakwasu: szklany słój lub naczynie kamionkowe dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki bardzo dokładnie szorujemy lub myjemy i obieramy. Kroimy je w plastry i układamy w słoju. Dodajemy obrany czosnek i przyprawy. Wodę gotujemy z solą i szczyptą cukru, studzimy i jeszcze lekko ciepłą zalewamy buraki. Całość przykrywamy gazą zamocowaną za pomocą gumki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 4-7 dniach zakwas będzie gotowy.
Wigilijny czerwony barszcz. A co będziemy potrzebować do zrobienia barszczu?
- 2.5 litra wody
- włoszczyznę
- 1 cebulę
- 20 gramów suszonych albo zamrożonych wcześniej grzybów
- Liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, także majeranek - ten mielimy w palcach, wtedy bardziej oddaje smak.
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin albo nawet na noc. Buraki z zakwasu kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce, zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, grzyby z wodą, w której się moczyły, wstawiamy do gotowania na najmniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do barszczu zakwas i majeranek, podgrzewamy chwilę, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Na koniec można posypać koperkiem.
Oczywiście, podajemy z uszkami.
