Przygotują tam kilka kolacji, których celem jest promocja polskich ryb.
Dania m.in. kucharzy z naszego regionu pojawią się na stołach Ambasady RP w Rzymie i Polonii. Polskimi przysmakami zajadać się będą także pracownicy Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.
Bardzo prawdopodobne, że jednym z gości naszych kucharzy będzie sam papież Franciszek.
Co znalazło się w menu kucharzy? Ma być tradycyjnie - ryba po grecku, karp po żydowsku to żelazne punkty programu, ale zaplanowano też dania specjalnie opracowane na wyjazd do Włoch. Na talerzach duchownych i urzędników znajdzie się m.in. wędzony karp na podpłomykach z masłem z podgrzybków, gratin z flądry z kapustą i grochem, bliny z wędzonym śledziem i kawiorem Enoir oraz ceviche z dorsza z emulsją z kopru i chilli.
O deser w Watykanie zadba bydgoska cukiernia Sowa, która przygotowała na tę okazję m.in. makowce oraz piernik świąteczny.