Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie kuchni z regionu zaserwują swoje potrawy w Watykanie

red
Polskie ryby jadą do Watykanu. Na zdjęciu Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" i kucharz Tomasz Łagowski
Polskie ryby jadą do Watykanu. Na zdjęciu Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" i kucharz Tomasz Łagowski Sławomir Kowalski
Szef kuchni bydgoskiej restauracji Memo, Rafał Godziemski oraz toruński kuchmistrz Tomasz Łagowski (prowadzący kuchnię w restauracji Alter Ego Toruń) znaleźli się w grupie 5 polskich kucharzy, którzy wybiorą się do Rzymu i Watykanu. W świętym miejscu katolików będą gotować dla około 400 gości.

Przygotują tam kilka kolacji, których celem jest promocja polskich ryb.

Dania m.in. kucharzy z naszego regionu pojawią się na stołach Ambasady RP w Rzymie i Polonii. Polskimi przysmakami zajadać się będą także pracownicy Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.

Bardzo prawdopodobne, że jednym z gości naszych kucharzy będzie sam papież Franciszek.

Co znalazło się w menu kucharzy? Ma być tradycyjnie - ryba po grecku, karp po żydowsku to żelazne punkty programu, ale zaplanowano też dania specjalnie opracowane na wyjazd do Włoch. Na talerzach duchownych i urzędników znajdzie się m.in. wędzony karp na podpłomykach z masłem z podgrzybków, gratin z flądry z kapustą i grochem, bliny z wędzonym śledziem i kawiorem Enoir oraz ceviche z dorsza z emulsją z kopru i chilli.

O deser w Watykanie zadba bydgoska cukiernia Sowa, która przygotowała na tę okazję m.in. makowce oraz piernik świąteczny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!