[break]
Rafał Godziemski oraz toruński kuchmistrz Tomasz Łagowski (prowadzący kuchnię w restauracji Alter Ego Toruń) znaleźli się w grupie pięciu polskich kucharzy, którzy wybiorą się do Rzymu i Watykanu. W świętym miejscu katolików będą gotować dla około 400 gości.
Przygotują tam kilka kolacji, których celem jest promocja polskich ryb.
Gotowanie na dużą skalę
Dania kucharzy, m.in. z naszego regionu, pojawią się na stołach Ambasady RP w Rzymie i Polonii. Polskimi przysmakami zajadać się będą także pracownicy Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.
Bardzo prawdopodobne, że jednym z gości naszych kucharzy będzie sam papież Franciszek.
- Wybór menu nie był trudny - wyjaśnia „Expressowi” Rafał Godziemski. - Sporządziliśmy wspólnie listę najpopularniejszych świątecznych potraw, potem wybraliśmy te, które wydawały się nam najbardziej popularne i reprezentatywne dla polskiej tradycji. W efekcie przygotujemy dwanaście potraw zimnych oraz osiem ciepłych. Będą też desery z Bydgoszczy, które przygotuje Cukiernia „Sowa”.
Chcemy też wyjść trochę poza tradycję, stąd wędzony karp, który rzadko pojawia się na stołach. - Rafał Godziemski
Prace ruszyły tydzień temu. Kucharze rozpoczęli wtedy m.in. marynowanie ryb. Część składników wyruszyła już chłodniami do Włoch, pozostałe dotarły wczoraj.
Pierwsza prezentacja polskiej kuchni już dziś w ambasadzie. Piątek zarezerwowano na pokaz w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. W sobotę polscy kucharze najprawdopodobniej gotowali będą dla papieża Franciszka, ale szczegóły utrzymywane są w tajemnicy.
Ryby i makowiec
Co znalazło się w menu kucharzy? - Ma być tradycyjnie - ryba po grecku, karp po żydowsku, choć nazwy mało kojarzą się z Polską - śmieje się Rafał Godziątowski. - Oprócz nich kolejne dania, które znamy wszyscy ze swych własnych lub rodzinnych stołów.
Kucharze przygotują m.in. karpia z migdałami w szarym sosie piernikowym, flądrę w sosie chrzanowym, marynowanego dorsza w ziołach.
Na stołach nie zabraknie łazanek z makiem i miodem, łazanek w sosie grzybowym oraz makowca z bakaliami.
- Chcemy też trochę wyjść poza tradycję, stąd wędzony karp, który bardzo rzadko pojawia się na stołach, a jest bardzo smaczny - zachwala bydgoski kucharz.
Oprócz żelaznych punktów programu, na wigiliach pojawią się również dania specjalnie opracowane na wyjazd do Włoch. Na talerzach znajdą się, między innymi, gratin z flądry z kapustą i grochem, bliny z wędzonym śledziem oraz kawiorem.
- Wszystkie produkty zabieramy z Polski, to również forma promocji polskiej żywności - mówi Rafał Godziątkowski.
Szef i Chef
Szef Memo znany jest bydgoszczanom nie tylko z restauracji. Międzynarodowy Konkurs Trendy Chef wymyślili Aleksandra Sowa i pan Rafał właśnie. Tegoroczny, czwarty już, zorganizowany pod hasłem „On the street” odbył się po raz pierwszy na nowo wybudowanej ulicy Jatki. Uczestniczyły w nim setki bydgoszczan.