Bydgoski kucharz przygotuje potrawy dla Polonii włoskiej i papieża Franciszka

Tomasz ZielińskiZaktualizowano 
Bydgoszczanin Rafał Godziemski będzie promował w najbliższych dniach polską i regionalną świąteczną kuchnię w Rzymie i Watykanie.<br>
Bydgoszczanin Rafał Godziemski będzie promował w najbliższych dniach polską i regionalną świąteczną kuchnię w Rzymie i Watykanie. Tomasz Czachorowski
Rafał Godziemski, szef restauracji Memo, wraz z czterema kolegami ugotuje świąteczne potrawy dla 400 osób. Wśród gości będzie m.in. Polonia włoska.

[break]
Rafał Godziemski oraz toruński kuchmistrz Tomasz Łagowski (prowadzący kuchnię w restauracji Alter Ego Toruń) znaleźli się w grupie pięciu polskich kucharzy, którzy wybiorą się do Rzymu i Watykanu. W świętym miejscu katolików będą gotować dla około 400 gości.

Przygotują tam kilka kolacji, których celem jest promocja polskich ryb.

Gotowanie na dużą skalę

Dania kucharzy, m.in. z naszego regionu, pojawią się na stołach Ambasady RP w Rzymie i Polonii. Polskimi przysmakami zajadać się będą także pracownicy Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.

Bardzo prawdopodobne, że jednym z gości naszych kucharzy będzie sam papież Franciszek.

- Wybór menu nie był trudny - wyjaśnia „Expressowi” Rafał Godziemski. - Sporządziliśmy wspólnie listę najpopularniejszych świątecznych potraw, potem wybraliśmy te, które wydawały się nam najbardziej popularne i reprezentatywne dla polskiej tradycji. W efekcie przygotujemy dwanaście potraw zimnych oraz osiem ciepłych. Będą też desery z Bydgoszczy, które przygotuje Cukiernia „Sowa”.

Chcemy też wyjść trochę poza tradycję, stąd wędzony karp, który rzadko pojawia się na stołach. - Rafał Godziemski

Prace ruszyły tydzień temu. Kucharze rozpoczęli wtedy m.in. marynowanie ryb. Część składników wyruszyła już chłodniami do Włoch, pozostałe dotarły wczoraj.

Pierwsza prezentacja polskiej kuchni już dziś w ambasadzie. Piątek zarezerwowano na pokaz w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. W sobotę polscy kucharze najprawdopodobniej gotowali będą dla papieża Franciszka, ale szczegóły utrzymywane są w tajemnicy.

Ryby i makowiec

Co znalazło się w menu kucharzy? - Ma być tradycyjnie - ryba po grecku, karp po żydowsku, choć nazwy mało kojarzą się z Polską - śmieje się Rafał Godziątowski. - Oprócz nich kolejne dania, które znamy wszyscy ze swych własnych lub rodzinnych stołów.

Kucharze przygotują m.in. karpia z migdałami w szarym sosie piernikowym, flądrę w sosie chrzanowym, marynowanego dorsza w ziołach.

Na stołach nie zabraknie łazanek z makiem i miodem, łazanek w sosie grzybowym oraz makowca z bakaliami.

- Chcemy też trochę wyjść poza tradycję, stąd wędzony karp, który bardzo rzadko pojawia się na stołach, a jest bardzo smaczny - zachwala bydgoski kucharz.

Oprócz żelaznych punktów programu, na wigiliach pojawią się również dania specjalnie opracowane na wyjazd do Włoch. Na talerzach znajdą się, między innymi, gratin z flądry z kapustą i grochem, bliny z wędzonym śledziem oraz kawiorem.

- Wszystkie produkty zabieramy z Polski, to również forma promocji polskiej żywności - mówi Rafał Godziątkowski.

Szef i Chef

Szef Memo znany jest bydgoszczanom nie tylko z restauracji. Międzynarodowy Konkurs Trendy Chef wymyślili Aleksandra Sowa i pan Rafał właśnie. Tegoroczny, czwarty już, zorganizowany pod hasłem „On the street” odbył się po raz pierwszy na nowo wybudowanej ulicy Jatki. Uczestniczyły w nim setki bydgoszczan.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3