„Smaki Trzech Dolin” już wybrane. Niebawem w Samociążku poznamy „Smaki Lata”
Czerwiec obfituje w powiecie bydgoskim w wydarzenia kulinarne. Dopiero co poznaliśmy laureatów konkursu „Smaki Trzech Dolin”, a już szykuje się nam kolejna...
Sukces wojskowych kucharzy z Bydgoszczy. Zdobyli brąz na olimpiadzie w Stuttgarcie
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, z żołnierzami Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy w składzie, wywalczyła brązowy medal podczas...
Karp na Wigilię - tak poprawisz smak ryby i pozbędziesz się posmaku i zapachu mułu
Wśród dwunastu wigilijnych potraw na stole podczas wieczerzy 24 grudnia musi znaleźć się choć jedna potrawa rybna - to świąteczna tradycja związana z symboliką...
W Kcyni wybrano „Smaki Krajny i Pałuk” – wytrawne, słodkie i zamknięte w słoiku
Ponad 40 potraw oceniło w Kcyni jury XIX już edycji konkursu kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. Wyzwanie podjęły głównie panie z KGW oraz sołectwa z terenu...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Święto gęsi na Krajnie pełne wiejskich smaków. Minikowo oblężone - zobacz zdjęcia
Chłód i mgła nie odstraszyły mieszkańców regionu. Pierwsi smakosze gęsiny pojawili się w Minikowie godzinę przed imprezą. Handlowano do zmroku. Ceny wyższe niż...
Sprawdzone przepisy na dania z gęsią
Dlaczego właśnie teraz warto sięgać po gęś? Bo tylko w listopadzie i grudniu kupimy gęś świeżą. Zobaczcie propozycje na proste i pyszne dania z gęsią w roli...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Bydgoska firma Abramczyk z prestiżowym wyróżnieniem
MSC Awards to prestiżowe nagrody od lat przyznawane m.in. w Wielkiej Brytanii, Australii, USA czy Hiszpanii firmom i instytucjom, które wyróżniają się...
Piekarz nie mógł być dzieckiem złodzieja czy grabarza. Tak się kiedyś piekło chleb
Zawód piekarza cieszył się ogólnym uznaniem. Nauka trwała do pięciu lat. Pierwsza szkoła piekarska w Polsce powstała w 1945 roku w Bydgoszczy. 15 marca piekarze...
Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie Wigilii. Zobacz, co musi się znaleźć na stole
Może być ich 12, 9 lub 7, ale muszą być. Potrawy wigilijne to coś, bez czego nie sposób wyobrazić sobie tej wyjątkowej kolacji 24 grudnia. Są dania, których z...
XIV Jesienny Jarmark Kruszyński pełen atrakcji i smakołyków. Zobacz nowe zdjęcia!
Jarmark w Kruszynie z roku na rok rozrasta się. Tym razem – oceniają organizatorzy – wystawców i gości było więcej niż podczas poprzednich edycji imprezy....
Weź udział w konkursie – do wygrania warsztaty kulinarne z Mateuszem Gesslerem!
Mamy nie lada gratkę dla fanów kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, dla miłośników dobrego jedzenia i zaskakujących smaków, dla początkujących kucharzy i...
Znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast
Okazuje się, że znaleźliśmy się wśród największych światowych potęg w rankingu najlepszych ciast. Ale zwycięzca jest absolutnym zaskoczeniem.
Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej
Kuchnia Wielkopolski najczęściej kojarzy się z używaniem dużej ilości twarogu, ziemniaków i cebuli. Doskonałym przykładem są pyry z gzikiem, dla wielu osób...
Moskole, gęsie pipki i tarcioki. Najdziwniejsze dania z Małopolski
Kuchnia małopolska to przysmaki zajadane w Krakowie, Zakopanem i w okolicach. Znawcy kulinariów kojarzą zapewne takie specjały jak gęsie pipki, suska sechlońska...
Wigilijne potrawy pełne znaczeń. Co pojawia się na naszym stole?
Zwyczajowo, wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki zasiadamy do wieczerzy wigilijnej. Stoły uginają się pod ciężarem 12 potraw, a wokół nich...
Barszcz czerwony, grzybowa, czy żur? Oto królowa zup na stołach w Wigilię
Jakie zupy Polacy jedzą przy wigilijnym stole? Która gości 24 grudnia najczęściej w polskich domach? Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii...
Ile w tym roku zapłacimy za karpia na święta?
Karp hodowany jest tradycyjnie w polskich stawach od 800 lat. Przez wielu traktowana jako ryba sezonowa. Jednak dla wielu z nas jest obowiązkową pozycją na...
Na świętego Marcina tylko gęsina? W Poznaniu królują jeszcze rogale
11 listopada to nie tylko obchody Święta Niepodległości, ale także dzień św. Marcina. Szczególnie świętują go poznaniacy, ale zdarza się, że w innych częściach...
Co jedzą mieszkańcy Warszawy?
Jak się okazuje, stolica wyróżnia się na tle kulinarnej mapy Polski zarówno pod względem liczby restauracji i ich bogatej oferty, jak i dynamiki powstawania...
Dodano tydzień temu w kategorii Blacharstwo
Dodano tydzień temu w kategorii Sklep zoologiczny
Dodano tydzień temu w kategorii Sprzątanie
Dodano tydzień temu w kategorii Biura rachunkowe