https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

„Smaki Trzech Dolin” już wybrane. Niebawem w Samociążku poznamy „Smaki Lata”

Maja Stankiewicz
„Smaki Trzech Dolin” wybierano w czerwcu w Sicienku już po raz czwarty
„Smaki Trzech Dolin” wybierano w czerwcu w Sicienku już po raz czwarty Gmina Sicienko
Czerwiec obfituje w powiecie bydgoskim w wydarzenia kulinarne. Dopiero co poznaliśmy laureatów konkursu „Smaki Trzech Dolin”, a już szykuje się nam kolejna „smakowita” impreza.

Przed nami konkurs „Smaki Lata”, który obok Koronowskich Impresji Kulturalno - Kulinarnych jest największym wydarzeniem kulinarnym w gminie Koronowo. Rok temu impreza odbyła się w Stopce. Koła gospodyń wiejskich i sołectwa przygotowywały wytrawne naleśniki. Takie im postawiono zadanie. „Samkiem Lata” okrzyknięto potrawę przygotowaną przez KGW Tryszczyn. - Duża fantazja i smak wypracowany rewelacyjnie – chwalili zwycięzców jurorzy.

Wytrawna tarta grzechu warta

W tym roku pysznych potraw posmakować będzie można w Samociążku. Kiedy? W sobotę 29 czerwca. To tam poznamy „Smak Lata 2024”. Postawione uczestnikom tym razem wyzwanie to „Wytrawna tarta grzechu warta”.

To Cię może również zainteresować

Organizatorzy zapraszają gości na teren obok boiska sportowego na zabawę i degustacje. Bo to tu w ostatni weekend czerwca o godz. 15 rozpocznie się kulinarna bitwa, której towarzyszyć będzie wiele innych atrakcji m. in. konkursy sprawnościowe i sportowo-rekreacyjne, pokazy udzielania pierwszej pomocy, a na finał zabawa taneczna. Nie zabraknie też występów. W Samociążku zaśpiewają „Wesołe Gospodynie”, zagra kapela „Koronowiacy”.

Kiełbasy, sery, zupy

Większy zasięg, bo regionalny, miał konkurs kulinarny „Smaki Trzech Dolin”, który rokrocznie organizowany jest w Sicienku. W tym roku zorganizowano go już po raz czwarty. Do konkursu zgłoszono 46 potraw, o trzy mniej niż rok temu. Jury przyznało nagrody w kilku kategoriach. Wśród laureatów są m. in. mieszkańcy pow. bydgoskiego i nakielskiego.

W kategorii: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego pierwszym miejscem nagrodzono kabanosy wieprzowe przygotowane przez Danutę i Piotra Krzewskich z Kruszyna. Reprezentanci gminy Sicienko nie po raz pierwszy docenieni zostali w tym konkursie. Drugie miejsce jury przyznało Masarni Władysławowo za kaszankę toruńską. Trzecie miejsce zgarnęła Kozia Manufaktura z Wtelna za ser kozi wędzony.

Ocet z kwiatów jaśminowca wytworzony w Lubiczu Dolnym (pow. toruński) wygrał z kolei kategorię: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego. Druga nagroda pojechała do pow. wągrowieckiego. Otrzymała ją Monika Rusiewicz za chleb wiejski. Jury doceniło też - przyznając trzecie miejsce - kopytka z sosem truskawkowym ugotowane przez panie z KGW „OsóWianki” z Osówca.

„Smaki Trzech Dolin” wybrano także w kilku innych kategoriach. Za najlepszą gotową potrawę uznano śledzia a la puszka. To propozycja KGW w Nieżywięciu. Druga nagroda pojechała do Samsieczna. Zdobyli ją pasjonaci ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Krajeńskiej za zupę z brukwi na gęsinie. W kategorii tej nagrodzono także „roladową fantazję” autorstwa Anny Wierzbińskiej.

Desery palce lizać

Jurorzy wzięli pod lupę także desery, ciasta i wina. Jak zdecydowali? Pierwsze miejsce dla Darii Gońciarz i Anny Guziołek za tort truskawkowy bez glutenu. Smakowała jury także beza z owocami zgłoszona do konkursu przez Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku. Efekt – drugie miejsce. Nagrodę odebrała też w Sicienku Arleta Bruska z Michalina koło Nakła za wino z czerwonych winogron.

Tradycją konkursu kulinarnego w Sicienku jest to, że swoją nagrodę przyznaje również publiczność. W tym roku trafiła ona do mieszkanki gminy Sicienko Wiesławy Krupy-Maćkowiak za placki ziemniaczane z młodą kapustą i łososiem. Gratulujemy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski