W setce najlepszych ciast na świecie znalazło się aż 10 przysmaków z Polski: sernik, macinek, kołocz śląski, wuzetka, karpatka, kremówka, zygmuntówka, sękacz, mazurek i oczywiście toruński piernik.
Najlepsze polskie ciasto?
Co ważniejsze, wśród 10 najwyżej ocenionych ciast aż 2 pochodzą z Polski. O dziwo najwyżej uplasowała się karpatka (3 miejsce), sernik zajął 6 miejsce.
Z 10 ciastami Polska znajduje się w europejskiej czołówce, na równi z Rosją i wypada tylko nieco tylko gorzej niż Węgry (12), Niemcy oraz Brytyjczycy (po 15). Oczywiście lepiej w zestawieniu wypadli Francuzi (20 ciast), ale w Europie nikt nie jest w stanie zbliżyć się do Włochów (46) i Austriaków (57)
Liczącymi się graczami na świecie są oczywiście Amerykanie, którzy czerpali z doświadczeń różnych kultur.
Skarb pana Garasza
Absolutnym zaskoczeniem jest jednak zwycięzca konkurencji. Najlepsze ciasto świata pochodzi z... Bułgarii, czyli kraju rzadko kojarzonego ze sztruka cukierniczą. Tort Garasza składa się z pięciu delikatnych biszkoptów orzechowych przełożonych ciemną czekoladą. Ciasto pokrywane jest lśniącą czekoladą lub kremowym czekoladowym i ozdabiane orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, pokrojonymi migdałami lub ozdobami z czekolady.
Bułgarski deser został wynaleziony przez austro-węgierskiego cukiernika Kostę Garasza w 1885 roku. Mistrz pracował w luksusowym hotelu w mieście Ruse, gdzie po raz pierwszy podał ciasto. Później udał się do Sofii, gdzie kontynuował zwycięski pochód tortu, który wkrótce stał się znakiem rozpoznawczym bułgarskich słodkości. Dziś torta Garash jest obowiązkową pozycją w cukierniach w całym kraju.
Słodka "pizza" z Czech
Pozycję wicelidera zajął valašský frgál - okrągłe słodkie ciasto z dodatkami, produkowane w regionie Wołoszczyzny Morawskiej w południowo-wschodniej części Republiki Czeskiej. Ciasto ma średnicę około 30 centymetrów i po całkowitym upieczeniu ma złoty kolor. Na powierzchni znajduje się kruszonka, którą można dodatkowo posypać cukrem, cynamonem i okruchami piernika lub skropić masłem. Prawie połowę gotowego produktu (42-48%) stanowi posypka, którą można przygotować z suszonych gruszek (najpopularniejsza odmiana), dżemu, owoców, twarogu, maku, orzechów włoskich, kapusty, kalarepy czy marchwi.
Spoecjaliści testują na całym świecie
TasteAtlas ma być w założeniu międzynarodowym atlasem tradycyjnych potraw, lokalnych składników i restauracji serwujących oryginalne potrawy.
Zespół skatalogował dotąd ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów, a dziesiątki tysięcy wymagają jeszcze zbadania i zmapowania.
Strona została założona w 2015 r. przez chorwackiego dziennikarza i przedsiębiorcę Matiję Babicia. Trzy lata później znajdowało się na niej już 5000 potrawami w zestawie. TasteAtlas nie ma próbuje konkurować z przewodnikami typu Michelin czy Tripadvisor, ponieważ koncentruje się wyłącznie na tradycyjnych potrawach, korzystając wyłącznie z rekomendacji grona specjalistów i zawodowych krytyków kuchni. Uwzględnia zatem wyłącznie te dania, które zostały wytworzone przy użyciu tradycyjnych przepisów i naturalnych składników, co weryfikuje 30-osobowy zespół.
