Katarzyna Bosacka gotuje za niecałe 3 złote na osobę. Sprawdź prosty przepis na pesto
Katarzyna Bosacka, popularna promotorka oszczędnego gotowania, podzieliła się przepisem na pesto czerwone dla całej rodziny. Dziennikarka na swoim kanale...
Weź udział w konkursie – do wygrania warsztaty kulinarne z Mateuszem Gesslerem!
Mamy nie lada gratkę dla fanów kuchni tradycyjnej i nowoczesnej, dla miłośników dobrego jedzenia i zaskakujących smaków, dla początkujących kucharzy i...
Francuski ser wycofany ze sklepu. Nie jedz go! GIS wykrył ciała obce
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega klientów popularnych dyskontów spożywczych przed toksyczną i niebezpieczną żywnością. Wskazane produkty powinny być...
Za te opakowania po słodyczach trzeba dziś zapłacić krocie na aukcjach
Pudełka po czekoladkach z rysunkami Zofii Stryjeńskiej z dwudziestolecia międzywojennego, które dziś osiągają na aukcjach rekordowe ceny. Pięknie zdobione...
Te produkty nie przetrwały PRL-u. Zobacz, co jadało pokolenie naszych rodziców
Część produktów spożywczych, które powstały w PRL-u, przetrwała do dziś, ale po niektórych pozostało już tylko wspomnienie. Zapewne niewielu z nas tęskni za...
NIK o wędlinach dostępnych w sklepach. Nie tylko konserwanty są problemem
Wędliny to dla wielu osób obowiązkowy składnik do zrobienia domowej kanapki. Chętnie kładziemy je na kromki chleba albo podsmażamy do okrasy z cebulą. Niestety...
Sos pieczarkowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Królowa tanich obiadów polecała przepis
Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana była z wydawania hucznych i wystawnych przyjęć. Jednak w swoich książkach przybliżała też sposoby, jak zrobić domowe dania za...
Youtuber z Ameryki spróbował kuchni kaszubskiej. Jedno danie wzbudziło obrzydzenie
Ryan Socash to youtuber, dziennikarz i muzyk pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, który od 2005 roku mieszka w Krakowie i przybliża obcokrajowcom polską kulturę...
Co na drugie śniadanie? Lunchbox do szkoły. 12 najlepszych przepisów
Co przygotować dziecku na drugie śniadanie? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców. Ale nie tylko. Nierzadko zastanawiamy się co zabrać do pracy, aby w czasie...
Iga Świątek uwielbia włoski deser. Zobacz, co zawiera dieta mistrzyni tenisa
Iga Świątek kolejny raz udowodniła, że jest mistrzynią w swojej dziedzinie. Tenisistka 11 września 2022 wygrała US Open w Nowym Jorku. Po otrzymaniu pucharu...
Kawa, banany i konserwy z Zachodu. Pewex w PRL-u symbolizował luksus
W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wiele osób chciało korzystać z odrobiny luksusu. Ważnym miejscem na mapie polskiej gospodarki były Pewexy, czyli...
Mamałyga, rosół i naleśniki. Najlepsze dania z dzieciństwa. Czytelnicy wspominają
Większość z nas czasy dzieciństwa wspomina z sentymentem. Czasem pamięcią sięgają do czasów PRL-u lub do lat 90. XX wieku. Czytelnicy na naszym profilu na...
Mortadela i zupa owocowa. Wspominamy najgorsze jedzenie ze stołówek szkolnych
Jedzenie na stołówkach szkolnych nie wszystkim dobrze się kojarzy. Szczególnie, jeśli lata podstawówki czy liceum wypadły w okresie PRL-u. Z jednej strony,...
Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Prodiż i talerze z Włocławka to nie wszystko
W PRL-u obywatele cieszyli się z przydziału mieszkania w bloku, które często było z tak zwaną ,,ślepą kuchnią'', czyli bez dostępu do światła dziennego. Polacy...
Pizzerka z mikrofali, czekotubka i oranżada. Wspominamy hity sklepików szkolnych
Gumy kulki, ryżowe szyszki w karmelu, oblaty, chipsy, pizzerki z mikrofali, oranżada... - to były hity sklepików szkolnych lat 90. i początku XX w. Dziś stawia...
Mleko w proszku. Wspominamy przysmak, który towarzyszył przez lata w PRL-u
Mleko w proszku miało być odpowiedzią na kryzys żywnościowy w latach 70 i 80. XX wieku. Początkowo kojarzone z jedzeniem dla niemowląt, z czasem nabierało...
Co zrobić z pestki z awokado? Smaczliwka wdzięczna ma wiele zastosowań
Smaczliwka wdzięczna, czyli awokado właściwe to owoc, który w ostatnich latach zyskał na popularności. W diecie wegańskiej służy do zrobienia szybkich przekąsek...
Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to wciąż inspiracja dla wielu gospodyń domowych, która motywuje je do gotowania tradycyjnych dań. Ciekawym jest, że korzystała z...
Coca-cola, polo cocta i pepsi. Historia napojów w PRL-u
W czasach PRL-u coca-cola postrzegana była jako symbol kultury amerykańskiej. Z czasem napój nabrał negatywnego znaczenia. Określano go jako produkt zgniłego...
Robert Makłowicz poleca dania z wędzonym skarbem Małopolski
Robert Makłowicz to znany kucharz i podróżnik. 12 sierpnia obchodził swoje urodziny. Z tej okazji przypominamy jego przepis z suską sechlońską - prawdziwym...
Pełnia Księżyca w sierpniu a grzybobranie. Kiedy warto wybrać się do lasu?
Pełnia Księżyca Zielonej Kukurydzy, czyli sierpniowy Superksiężyc zbiegnie się w tym roku z innym ciekawym zjawiskiem - perseidami, czyli tzw. Nocą Spadających...
Nie tylko kebab. Kuchnia turecka to raj dla smakoszy. Z czego słynie?
Afiyet olsun! - warto zapamiętać te słowa, jeśli wybieracie się do Turcji, bo na pewno będzie smacznie. Kuchnia turecka jest popularna i ceniona na świecie....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano tydzień temu w kategorii Szkoły
Dodano tydzień temu w kategorii Rolnictwo
Dodano tydzień temu w kategorii Adwokat