https://expressbydgoski.pl
reklama

Pierogi z pieczoną gęsiną – według przepisu Ewy Wachowicz i marszałka Piotra Całbeckiego

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Świętego Marcina. To najlepsza okazja, żeby zasmakować w gęsinie i odkryć jej prozdrowotne właściwości. Gotowi na pełnię smaku i mnóstwo ciekawostek? W takim razie zaczynamy!

Co roku w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” marszałek Piotr Całbecki testuje przepisy na gęsinowe potrawy. W tym roku towarzyszy mu Ewa Wachowicz, znawczyni kuchni regionalnej, propagatorka zdrowego odżywiania, produktów sezonowy oraz idei zero waste. Razem pokażą, jak przygotować pierogi z mięsem, które zostało po pieczeniu (lub gotowaniu) gęsiny.

To jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Gęsina jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega, cynku, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, witamin A, B i E. Wbrew pozorom jest też bardzo łatwa w przygotowaniu – o czym przekonacie się z dzięki przepisowi Ewy Wachowisz i marszałka Piotra Całbeckiego. Przygotujcie składniki i lepcie pierogi razem z nami!

Pierogi z pieczoną gęsiną

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki

  • szklanka wrzątku

  • jajko

Farsz:

  • resztki z pieczonej gęsi ze skórą

  • masło

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

Do podania:

  • cebulka podsmażona na maśle

  • listki pietruszki

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy do niego gorącą wodę. Nożem ostrożnie zagarniamy mąkę do środka – w ten sposób zaparzamy ciasto. Kiedy zacznie się łączyć, znowu robimy dołek i wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste, a następnie zostawiamy je na 15 minut pod przykryciem.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Oddzielamy mięso od kości i razem ze skórką bardzo drobno kroimy. Dodajemy miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy energicznie. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.

Podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2–3 milimetrów i wycinamy szklanką krążki. Nakładamy ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy małymi partiami do osolonego wrzątku, a potem gotujemy bez pokrywki do momentu aż wypłyną. Trzymamy je na ogniu jeszcze przez minutę, hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy. Podajemy z zarumienioną cebulką oraz listkami pietruszki.

Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Na wydarzenie zaprasza marszałek Piotr Całbecki

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski