https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kociołkowe zmagania w bydgoskim "gastronomiku". Rywalizowali o "Wielką Chochlę"

Marta Mikołajska
Podczas tegorocznej edycji konkursu uczniowie przygotowywali: zupę rybną, klasyczny żurek, kujawską parzybrodę, zupę tajską, zupę wegańską oraz "dary lasu". Decyzją jury najlepszy okazał się zespół kulinarny z Kowalewa Pomorskiego. Zupę rybną na bazie wywaru z jesiotra przygotowali Julia Spieczyńska i Igor Gęstwa (na zdjęciu) z klasy 2a o profilu "technik żywienia i usług gastronomicznych" z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim.
Podczas tegorocznej edycji konkursu uczniowie przygotowywali: zupę rybną, klasyczny żurek, kujawską parzybrodę, zupę tajską, zupę wegańską oraz "dary lasu". Decyzją jury najlepszy okazał się zespół kulinarny z Kowalewa Pomorskiego. Zupę rybną na bazie wywaru z jesiotra przygotowali Julia Spieczyńska i Igor Gęstwa (na zdjęciu) z klasy 2a o profilu "technik żywienia i usług gastronomicznych" z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim. Dariusz Bloch
W poniedziałek, 23 września, na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyła się V edycja wojewódzkiego konkursu "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach". Uczniowie ze szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o atrakcyjne nagrody i puchar przechodni - Wielką Chochlę Gastronomika.

Udział w konkursie wzięło 6 zespołów kulinarnych ze szkół gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich z regionu: z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia, Grudziądza i Bydgoszczy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w dwuosobowych zespołach pod okiem nauczycieli, przy wsparciu szefów kuchni. Zadaniem każdego z zespołów było przygotowanie jednej z konkursowych zup, w tym kuchni polskiej, regionalnej i różnych narodów.

- Dzisiejszy konkurs jest podsumowaniem wszystkich poprzednich edycji. Jak zwykle, poziom był wysoki. Po raz kolejny widzimy, że młodzież bardzo się stara, wykazuje inicjatywę, chęć poznawania nowych smaków, tradycji kulinarnych - mówi Michał Zieliński, szef kuchni restauracji Villa Tatrzańska.

Jak dodaje, zespoły kulinarne przy wsparciu szefów kuchni przygotowały łącznie sześć zup - od smaków Azji, przez owoce lasu i klasyczną parzybrodę, po kuchnię staropolską.

Sportowcy z Kujaw i Pomorza pomogli młodzieży w gotowaniu

Wprowadzoną w ostatnich latach nowością jest udział sportowców, którzy nie tylko obserwują zmagania młodzieży, ale i sami dołączają do rywalizujących zespołów. Krzysztof Szczepaniak - nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSG-H, pomysłodawca i organizator wydarzenia także w tym roku zaprosił reprezentantów lokalnego sportu. W gotowaniu pomagali: koszykarki, żużlowcy, piłkarki, sportowcy Gwiazdy Bydgoszcz oraz kajakarka, olimpijka Helena Wiśniewska.

Podczas konkursu uczniowie walczyli o nagrody: szkolenia kulinarne u szefów kuchni z regionu, a także sprzęt AGD czy upominki od sponsorów. Zwycięski zespół otrzymał ponadto puchar przechodni - Wielką Chochlę Gastronomika. Decyzją jury, w tym roku najlepszy okazał się zespół kulinarny z Kowalewa Pomorskiego. Zupę rybną na bazie wywaru z jesiotra przygotowali Julia Spieczyńska i Igor Gęstwa z klasy 2a o profilu "technik żywienia i usług gastronomicznych" z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim. Pomagał im w tym Mateusz Balcerek (Gastro Szef Mateusz Balcerek). Jak mówią Julia i Igor, udział w "kociołkowych" zmaganiach był dla nich nie tylko szansą na spróbowanie swoich sił w rywalizacji na szczeblu wojewódzkim, ale też furtką do kolejnych konkursów. Ponadto była to świetna okazja do poznawania nowych smaków i kolejnych technik kulinarnych.

- Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować swoich sił w przygotowaniu tego typu dania. Do tej pory nie pracowaliśmy na takiej nietypowej rybie, jaką jest jesiotr - mówi Igor Gęstwa. - To było dla nas bardzo fajne doświadczenie, zwłaszcza, że konkurencja była bardzo dobra - dodaje Julia Spieczyńska.

Wydarzeniu towarzyszyły dodatkowe atrakcje, w tym muzyka na żywo, przed publicznością wystąpił Marcin Białczyk - Szanty. Dostępne były także stoisko z kawą i stoisko kółka wędzarniczego.

To pierwszy krok w zawodową przyszłość

Jak podkreśla pomysłodawca konkursu, celem wydarzenia jest propagowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności oraz wspólna praca oparta na relacji mistrz-uczeń, przekazywanie tajników kuchni kujawskiej młodszemu pokoleniu i promowanie żywności regionalnej.

- Poprzez działania w ramach konkursu chcemy pomagać młodzieży w doskonaleniu zawodowym i możliwości współpracy z przyszłymi pracodawcami. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mogą po ukończeniu szkoły zdobyć doświadczenie zawodowe w hotelach i restauracjach naszego regionu. Wsparcie merytoryczne znanych i lubianych szefów kuchni z restauracji i hoteli w Polsce sprawi, że młodzi adepci otrzymają wiele cennych rad i wskazówek, które zaprocentują podczas dalszej kariery zawodowej

- mówi Krzysztof Szczepaniak.

Wydarzenie jest realizowane dzięki wsparciu Bydgoskiego Grantu Oświatowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski