Udział w konkursie weźmie sześć zespołów kulinarnych ze szkół gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich z regionu, w tym z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia, Grudziądza i Bydgoszczy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą pracowali w dwuosobowych zespołach pod okiem nauczycieli, przy wsparciu szefów kuchni. Zadaniem każdego z zespołów będzie przygotowanie jednej z konkursowych zup, w tym kuchni polskiej, regionalnej i różnych narodów. Dania, które będzie trzeba przyrządzić, będą dla uczestników niespodzianką aż do ostatniej chwili.
Sportowcy z Kujaw i Pomorza pomogą młodzieży w gotowaniu
Wprowadzoną w ostatnich latach nowością był udział sportowców, którzy nie tylko obserwowali zmagania młodzieży, ale i sami dołączyli do rywalizujących zespołów. Jak zapowiada Krzysztof Szczepaniak - nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, pomysłodawca i organizator wydarzenia - reprezentantów lokalnego sportu, także tych z osiągnięciami olimpijskimi, nie zabraknie i w tym roku. W gotowaniu pomogą, m.in.: koszykarki Basket Bydgoszcz, żużlowcy (m.in. Kacper Pludra z GKM Grudziądz), piłkarki nożne, sportowcy Gwiazdy Bydgoszcz oraz kajakarka, medalistka olimpijska Helena Wiśniewska.
Podczas V edycji wojewódzkiego konkursu "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach" uczniowie szkół gastronomicznych w województwa kujawsko-pomorskiego powalczą w Bydgoszczy o nagrody, takie jak np. szkolenia kulinarne u szefów kuchni z regionu, a także sprzęt AGD czy upominki od sponsorów. Zwycięski zespół otrzyma ponadto puchar przechodni Wielką Chochlę Gastronomika. Impreza odbędzie się tradycyjnie na terenie otwartym Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Początek o godz. 11.
Wydarzeniu będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje, w tym np. muzyka na żywo - przed publicznością wystąpi Marcin Białczyk - Szanty. Dostępne będą także m.in. stoisko z kawą oraz stoisko kółka wędzarniczego.
Kulinarne zmagania w Bydgoszczy. To pierwszy krok w zawodową przyszłość
Jak podkreśla pomysłodawca konkursu, celem wydarzenia jest propagowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności oraz wspólna praca oparta na relacji mistrz-uczeń, przekazywanie tajników kuchni kujawskiej młodszemu pokoleniu i promowanie żywności regionalnej.
- Poprzez działania w ramach konkursu chcemy pomagać młodzieży w doskonaleniu zawodowym i możliwości współpracy z przyszłymi pracodawcami. Dzięki współpracy na linii: uczeń-pracodawca, młodzi adepci sztuki kulinarnej mogą w niedalekiej przyszłości po ukończeniu szkoły zdobyć doświadczenie zawodowe w hotelach i restauracjach naszego regionu - mówi Krzysztof Szczepaniak. - Wsparciu merytoryczne znanych i lubianych szefów kuchni z restauracji i hoteli w Polsce sprawi, że młodzi adepci sztuki kulinarnej otrzymają wiele cennych rad i wskazówek, które zaprocentują podczas dalszej kariery zawodowej.
Wydarzenie jest realizowane dzięki wsparciu Bydgoskiego Grantu Oświatowego.
