Kapusta ma zdrowe pochodzenie
Kapusta głowiasta to tylko jedna z ponad 20 odmian kapusty uprawianych w Europie. W Polsce oprócz niej jadamy kapustę czerwoną i pekińską, chętnie też wybieramy inne warzywa z rodziny kapustnych. To wyjątkowo zdrowa rodzina, bo każdy jej członek (kalafior, brukselka, brokuł, kalarepa, jarmuż) może pochwalić się mnóstwem wartości odżywczych.
Jak nie przytyć w święta? Sprawdź porady dietetyczki. "To ni...
Kapusta jest dietetyczna
Kapustą można zajadać się bez obaw o nadmiarowe kilogramy. Ma tylko 33 kalorie w 100g. Należy do warzyw o najniższym indeksie glikemicznym – IG kapusty wynosi zaledwie 15.
Kapusta wspiera układ pokarmowy
Choć kapusta ma właściwości wzdymające, stanowi cenne wsparcie dla układu pokarmowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który nie dość, że szybko syci, to jeszcze pomaga nam sprawniej trawić. Sok z surowej kapusty bywa polecany na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także na niestrawność.
Kapusta wzmacnia odporność
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. 100 g kapusty pokrywa ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Resztę dziennego zapotrzebowania możemy uzupełnić np. szklanką soku jabłkowego lub papryką, która zawiera nawet kilka razy więcej witaminy C od cytryny.
A oprócz tej witaminy, warto wzmocnić odporność także naturalnym probiotykiem, czyli kapustą kiszoną. Jak wszystkie kiszonki, tak i ona wspiera florę bakteryjną jelit, a to z jelit pochodzi duża część naszej odporności i dobrego samopoczucia – ok. 90 proc. serotoniny, czyli neuroprzekaźnika nazywanego „hormonem szczęścia” powstaje właśnie w nich!
Kapusta dla ładnej skóry i mocnych kości
Zawarta w niej witamina C to składnik ważny między innymi dla produkcji kolagenu, czyli budulca naszej skóry. W połączeniu z prowitaminą A, którą znajdziemy np. w soku marchwiowym, można w pełni zadbać o jędrność skóry od wewnątrz. Jedzenie kapusty jest również korzystne dla kości dzięki obecności witaminy K – 100 g kapusty pokrywa prawie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Kapusta w profilaktyce nowotworów
Oprócz witamin w kapuście znajdziemy sporo folianów, które wspomagają wiele procesów w naszym organizmie. Foliany są silnymi przeciwutleniaczami: chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i mają udowodnione działanie antynowotworowe. Podobnie zresztą jak antocyjany: barwniki obecne w kapuście czerwonej i innych ciemnych warzywach, owocach i sokach, takich jak buraki czy czarne porzeczki.
Kapusta zmniejsza obrzęki
W ludowej medycynie kapustę od pokoleń stosuje się jako okład na stłuczenia, obrzęki, a także bóle stawów. Wystarczy obłożyć bolesne miejsce liśćmi kapusty, by obrzęk szybciej minął. Z tego samego powodu osoby pijące sok z surowej kapusty polecają go na bóle gardła.
