Zasiadając do suto zastawionego wielkanocnego stołu, warto zachować umiar. Nie ma nic gorszego od nieprzyjemnego uczucia przejedzenia, uścisku w nadbrzuszu, zgagi i niestrawności. Co jednak, kiedy okaże się, że przeholowaliśmy? Świątecznemu przejedzeniu warto zapobiegać już podczas przygotowywania potraw - radzi mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka.
Mniej kalorii. Tradycyjne potrawy warto odchudzić
Tradycyjna, wielkanocna kuchnia obfituje w ciężkostrawne posiłki, które można bardzo prosto odchudzić. Zamiast śmietany do zabielania zup, używajmy jogurtu naturalnego. Mięso nie musi być zanurzone w tłuszczu - jest mnóstwo sposobów, by przyrządzić go w bardziej korzystny dla naszego organizmu sposób: upiec w piekarniku w specjalnej folii czy udusić. Stosujmy lżejsze zamienniki: 200-gramowa porcja sałatki jarzynowej z majonezem to 294 kcal. Ta sama porcja sałatki jarzynowej z jogurtem ma 100 kcal mniej.
Zobacz:

Wernisaż w Muzeum
Postaw na przyprawy
Aby wspomóc pracę obciążonego świątecznymi specjałami układu pokarmowy, warto dodać do nich przyprawy, które zmniejszają ryzyko ewentualnych dolegliwości trawiennych. Takie działanie mają m.in. majeranek, kminek, rozmaryn, anyż, imbir czy oregano.
Pamiętaj o ziołach
Aby zniwelować ilość spożywanych w czasie świąt posiłków, warto przechytrzyć nasz organizm, stosując tricki, które sprawią, że zjemy mniej. W tym celu dobrze jest sięgnąć po wywar z zioła o nazwie babka płesznik. Wypity kilkanaście minut przed posiłkiem sprawi, że szybciej odczujemy uczucie sytości, a dzięki temu zjemy mniej. Nasiona babki płesznik są zbliżone wyglądem do siemienia lnianego. Po ich zaparzeniu w wodzie, powstaje charakterystyczna, podobna w konsystencji do kleiku, substancja. Warto ją stosować nie tylko jako środek do zmniejszenia łaknienia. Roślina ta zawiera w sobie dużo zdrowego błonnika, białka i steroli, dlatego polecana jest każdemu, kto chce zadbać o układ trawienny.
4. Zaopatrz domową apteczkę w zioła
Nadmierne spożycie jedzenia i różnorodność świątecznych posiłków bardzo często może być przyczyną przykrych dolegliwości gastrycznych, takich jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Wówczas dobrze jest sięgnąć po naturalne składniki, które złagodzą nieprzyjemne skutki przejedzenia.
Zdrowe jedzenie na Wielkanoc
Z problemami trawiennymi skutecznie rozprawi się na przykład mięta. Wywar z tej rośliny ma działanie rozkurczające i pozwala zniwelować nieprzyjemne wzdęcia oraz niestrawność, jaka towarzyszy nam często po spożytych, wielkanocnych posiłkach.
Niestrawność na Wielkanoc. Co zrobić?
W walce z niestrawnością skuteczne okażą się także rumianek czy koper włoski, a także specjalnie przygotowane mieszanki ziół, jakie można kupić w aptece. Mniej znaną, jednak równie skuteczną rośliną, jest też karczoch. Suszony liść tej rośliny, w postaci naparu sprawdzi się w walce z uczuciem ciężkości. Aby przyspieszyć proces trawienia posiłków, dobrze jest sięgnąć po korzeń czarnej rzodkwi. Znajdziemy go w postaci suszu do zaparzania, bądź jako jeden z głównych składników suplementów wspierających procesy trawienne. W celu złagodzenia nieprzyjemnej zgagi, warto sięgnąć po siemię lniane. Wystarczy przygotować odpowiedni napar z ciepłej wody i jego nasion i wypić go po przygotowaniu.
Po świętach - daj sobie czas na odpoczynek
Jeśli w czasie świąt pozwolimy sobie na nadmierne obżarstwo, warto po ich zakończeniu przez parę dni zastosować lekkostrawną dietę. Dzięki temu nasz organizm szybciej wróci do normy, a dodatkowe kalorie, jakie przyjęliśmy w czasie świąt, nie odbiją się na naszej sylwetce.

Wernisaż w Muzeum
Polub "Express" na Facebooku