Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kalorie na Wielkanoc. Co zrobić, by było ich mniej. Radzimy

Agata Markowicz
Świąteczne potrawy są z pewnością pyszne. Niestety również bardzo kaloryczne. Warto je trochę zmodyfikować
Świąteczne potrawy są z pewnością pyszne. Niestety również bardzo kaloryczne. Warto je trochę zmodyfikować Archiwum Polska Press
Farmaceuta radzi, jak sprawić, by wielkanocny stół nie był wysokokaloryczny i podaje skuteczne sposoby na przejedzenie. [Kalorie, potrawy wielkanocne, zdrowie jedzenie, niestrawność]

Zasiadając do suto zastawionego wielkanocnego stołu, warto zachować umiar. Nie ma nic gorszego od nieprzyjemnego uczucia przejedzenia, uścisku w nadbrzuszu, zgagi i niestrawności. Co jednak, kiedy okaże się, że przeholowaliśmy? Świątecznemu przejedzeniu warto zapobiegać już podczas przygotowywania potraw - radzi mgr Joanna Żarnowska, farmaceutka.

Mniej kalorii. Tradycyjne potrawy warto odchudzić

Tradycyjna, wielkanocna kuchnia obfituje w ciężkostrawne posiłki, które można bardzo prosto odchudzić. Zamiast śmietany do zabielania zup, używajmy jogurtu naturalnego. Mięso nie musi być zanurzone w tłuszczu - jest mnóstwo sposobów, by przyrządzić go w bardziej korzystny dla naszego organizmu sposób: upiec w piekarniku w specjalnej folii czy udusić. Stosujmy lżejsze zamienniki: 200-gramowa porcja sałatki jarzynowej z majonezem to 294 kcal. Ta sama porcja sałatki jarzynowej z jogurtem ma 100 kcal mniej.

Zobacz:

Joan Moreno (pierwszy z lewej) w rozmowie z  grudziądzkim artystą Romanem Aniszewskim i  Ursulą Seyfarth, tłumaczką. W tle jedna z prac.

Wernisaż w Muzeum

Postaw na przyprawy

Aby wspomóc pracę obciążonego świątecznymi specjałami układu pokarmowy, warto dodać do nich przyprawy, które zmniejszają ryzyko ewentualnych dolegliwości trawiennych. Takie działanie mają m.in. majeranek, kminek, rozmaryn, anyż, imbir czy oregano.

Pamiętaj o ziołach

Aby zniwelować ilość spożywanych w czasie świąt posiłków, warto przechytrzyć nasz organizm, stosując tricki, które sprawią, że zjemy mniej. W tym celu dobrze jest sięgnąć po wywar z zioła o nazwie babka płesznik. Wypity kilkanaście minut przed posiłkiem sprawi, że szybciej odczujemy uczucie sytości, a dzięki temu zjemy mniej. Nasiona babki płesznik są zbliżone wyglądem do siemienia lnianego. Po ich zaparzeniu w wodzie, powstaje charakterystyczna, podobna w konsystencji do kleiku, substancja. Warto ją stosować nie tylko jako środek do zmniejszenia łaknienia. Roślina ta zawiera w sobie dużo zdrowego błonnika, białka i steroli, dlatego polecana jest każdemu, kto chce zadbać o układ trawienny.

4. Zaopatrz domową apteczkę w zioła

Nadmierne spożycie jedzenia i różnorodność świątecznych posiłków bardzo często może być przyczyną przykrych dolegliwości gastrycznych, takich jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność. Wówczas dobrze jest sięgnąć po naturalne składniki, które złagodzą nieprzyjemne skutki przejedzenia.

Zdrowe jedzenie na Wielkanoc

Z problemami trawiennymi skutecznie rozprawi się na przykład mięta. Wywar z tej rośliny ma działanie rozkurczające i pozwala zniwelować nieprzyjemne wzdęcia oraz niestrawność, jaka towarzyszy nam często po spożytych, wielkanocnych posiłkach.

Niestrawność na Wielkanoc. Co zrobić?

W walce z niestrawnością skuteczne okażą się także rumianek czy koper włoski, a także specjalnie przygotowane mieszanki ziół, jakie można kupić w aptece. Mniej znaną, jednak równie skuteczną rośliną, jest też karczoch. Suszony liść tej rośliny, w postaci naparu sprawdzi się w walce z uczuciem ciężkości. Aby przyspieszyć proces trawienia posiłków, dobrze jest sięgnąć po korzeń czarnej rzodkwi. Znajdziemy go w postaci suszu do zaparzania, bądź jako jeden z głównych składników suplementów wspierających procesy trawienne. W celu złagodzenia nieprzyjemnej zgagi, warto sięgnąć po siemię lniane. Wystarczy przygotować odpowiedni napar z ciepłej wody i jego nasion i wypić go po przygotowaniu.

Po świętach - daj sobie czas na odpoczynek

Jeśli w czasie świąt pozwolimy sobie na nadmierne obżarstwo, warto po ich zakończeniu przez parę dni zastosować lekkostrawną dietę. Dzięki temu nasz organizm szybciej wróci do normy, a dodatkowe kalorie, jakie przyjęliśmy w czasie świąt, nie odbiją się na naszej sylwetce.

Joan Moreno (pierwszy z lewej) w rozmowie z  grudziądzkim artystą Romanem Aniszewskim i  Ursulą Seyfarth, tłumaczką. W tle jedna z prac.

Wernisaż w Muzeum

Polub "Express" na Facebooku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!