Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Warzywa w diecie są ważne - dlaczego?

Izabela Mortas
Olga Chaińska zachęca, by warzywa włączać do każdego posiłku
Olga Chaińska zachęca, by warzywa włączać do każdego posiłku
- Zjadajmy dużo warzyw każdego dnia, dbając o ich różnorodność - radzi Olga Chaińska, nasz ekspert - dietetyk i trener personalny, właścicielka klubu Expert Fitness w Kielcach.

O tym, że warto sięgać po warzywa, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Warto jednak uzmysłowić sobie, dlaczego są tak ważne w naszym codziennym żywieniu. Warzywa to źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Mają małą kaloryczność, jednak zawierają błonnik, który wypełnia żołądek, dając na długo uczucie sytości. - Błonnik nie jest trawiony przez nasz organizm, chroni przed zaparciami, reguluje poziom glukozy we krwi oraz ogranicza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Witaminy i przeciwutleniacze dodają organizmowi energii i zwalczają stany zapalne organizmu. Warzywa to prawdziwe bomby witaminowo-mineralne, wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - podkreśla Olga Chaińska.

Warzywa różnią się między sobą zawartością poszczególnych witamin oraz ilością błonnika, ale także wysokością indeksu glikemicznego, czyli tempem przekształcenia węglowodanów na glukozę, która trafia do komórek. Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej poczujemy się syci, ale też szybciej odczujemy głód.

- Osoby mające podwyższony poziom glukozy we krwi, powinny unikać spożywania warzyw o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak marchew czy burak. Lepiej, by wybierały te o niskim indeksie glikemicznym - ogórka, paprykę, sałatę - mówi Olga.

Statystyki pokazują, że Polacy jedzą zdecydowanie za mało warzyw. Tylko 7 procent osób dodaje warzywa do każdego posiłku. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazują, że powinniśmy jeść co najmniej 5 porcji warzyw dziennie.

A warzywa jeść warto z wielu względów. Według najnowszych badań, spożycie 3 porcji warzyw każdego dnia zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i wystąpienia udarów mózgu czy zawału serca o 14 procent, spożycie 4-6 porcji zmniejsza to ryzyko o 36 procent, a już 6-7 porcji aż o 42 procent!

Jak włączyć więcej warzyw do diety? - Przede wszystkim należy wdrażać je stopniowo, najlepiej w małych ilościach na początku, czyli na przykład 100 gramów surówki ze świeżych warzyw, by z czasem zjadać już 200-300 gramów. Szukajmy swoich ulubionych smaków. Rozglądajmy się po sklepowych półkach i nie bójmy się kosztować nowości. Spróbujmy nowych warzyw, których być może nie mieliśmy dotychczas okazji zjeść, takich jak jarmuż, cykoria, oberżyna, kapusta pak choi czy fenkuł - podpowiada Olga.

Starajmy się do kanapek kłaść nie tylko plaster pomidora czy ogórka, ale dodatkowo rzodkiewkę z sałatą posypane szczypiorkiem.

Nowe nawyki - więcej warzyw

Jako przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek wybierajmy kawałki ogórka, cukinii czy pomidora lub słupki marchewki czy papryki. Jedząc obiad, pamiętajmy o proporcjach na talerzu: połowę talerza powinny wypełniać warzywa, jedną czwartą porcja mięsa lub ryby i jedną czwartą porcja węglowodanów, czyli kasza, ryż lub ziemniaki. Nie objadajmy się na kolację. Odpuśćmy kanapki na rzecz zupy kremu, lecza warzywnego, zapiekanki warzywnej.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedz zdrowo z Olgą Chaińską. Warzywa w diecie są ważne - dlaczego? - Echo Dnia Świętokrzyskie