- Polacy najczęściej wyrzucają wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - zaznaczyła w "Dzień Dobry TVN" Dorota Napiórkowska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Dr Karolina Hansen, współzałożycielka "Jadłodzielni" powiedziała o pomyśle na dzielenie się jedzeniem. - Każdy, kto ma coś, co jest zdatne do spożycia, ale nie ma na to ochoty, może tutaj przynieść i każdy może to wziąć - wyjaśniła Hansen. Jak można zachęcić właścicieli sklepów wielkopowierzchniowych do tego, aby nie wyrzucali jedzenia? Jak to wygląda w innych krajach? Na te pytania odpowiedziały w studiu programu Aneta Kuroń, która współpracuje z Bankami Żywności i Anna Bogucka z Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego ludzie marnują żywność? - Źle planujemy zakupy, nie przechowujemy poprawnie - wyliczyła Kuroń. Jak zatem dobrze robić zakupy i prawidłowo przechowywać jedzenie?