Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gościnna Chata i Baalbek Orient Grill mają apetyt na zwycięstwo

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Restauracja Gościnna Chata w ubiegłym roku zajęła trzecie miejsce w naszym plebiscycie. Czy tym razem też stanie na podium?
Restauracja Gościnna Chata w ubiegłym roku zajęła trzecie miejsce w naszym plebiscycie. Czy tym razem też stanie na podium? Tomasz Czachorowski
Przedstawiamy kolejne lokale, które awansowały do dziesiątki plebiscytu „Kulinarna Bydgoszcz”. Kto wygra? Wszystko w Państwa rękach. Drugi etap głosowania potrwa do 30 września

[break]
Dziś czas na Gościnną Chatę z Czarnowa i Baalbek Orient Grill Fordon. Oba lokale to ubiegłoroczni finaliści plebiscytu. Restauracja z Czarnowa koło Bydgoszczy zajęła wówczas trzecie miejsce. - To było bardzo prestiżowe wyróżnienie. Dzięki niemu z pewnością przybyło nam klientów - mówi Łukasz Kociński, który wspólnie z mamą Reginą prowadzi restaurację. - Cieszymy się, że w tym roku także Czytelnicy na nas zagłosowali i znaleźliśmy się w gronie najlepszych. Mamy apetyt na zwycięstwo - dodaje.

Staropolska kuchnia

Wyśmienite staropolskie jadło po przystępnej cenie, estetycznie serwowane w nastrojowych wnętrzach i przyjaznej atmosferze - to tajemnica sukcesu Gościnnej Chaty. Lokal działa od 14 lat i przez ten czas zyskał już dobrą markę. - Specjalizujemy się w kuchni polskiej, ale też usługach cateringowych - podkreśla Łukasz Kociński. - Naszych czterech kucharzy z dużą starannością każdego dnia dba o podniebienia gości. Dania przygotowywane są według staropolskich receptur z produktów najwyższej jakości. Dbamy o ich smak, walory odżywcze i estetykę. W menu są potrawy z wieprzowiny, dziczyzny, cielęciny, drobiu, ale też z grilla i jarskie.

Fantazja pierogowa

Specjalnością szefa kuchni są czernina, gicz cielęca oraz pieczona golonka. Jest też duży wybór pierogów - z kapustą i grzybami, ruskie oraz te z mięsem. - Klientom polecamy „Fantazję pierogową”, czyli pierogi zapiekane w piecu. Po prostu palce lizać - mówi Łukasz Kociński.

W Gościnnej Chacie jest miło i przytulnie. Do dyspozycji gości są dwie sale konsumpcyjne, główna może pomieścić 70 osób, bankietowa - 30. Wszystkie pomieszczenia są klimatyzowane. Jeśli pogoda sprzyja, to klienci mogą zjeść posiłek w ogrodzie. - Możemy w nim obsłużyć jednorazowo 60 osób. Jest także plac zabaw dla dzieci, więc zapraszamy całe rodziny - mówi Łukasz Kociński.

Prestiżowy tytuł

W tegorocznym plebiscycie bierze też udział Baalbek Orient Grill Fordon, który w ubiegłym roku odniósł zwycięstwo w naszym konkursie. - To wygrana z pewnością zachęciła gości do odwiedzenia naszego lokalu. Obroty wzrosły - mówi Michał Kokorzycki, jeden z trzech kucharzy. - U nas króluje kuchnia wschodnia i orientalna. Mamy „Koftę z baraniny”, czyli szaszłyki baranio-wołowe wysmażone na grillu podawane z sosem arabiata, „Shawarmę Szefa”, na która składa się drobno cięte mięso z kurczaka opiekane w przyprawach libańskich z pieczarkami, papryką, cebulą i serem, czy „Szysz Tauk Szefa” - polędwiczki z kurczaka w przyprawie orientalnej z pomidorami i serem wysmażone na grillu oraz karkówkę po ormiańsku z czosnkiem i rozmarynem. Polecamy też filet z kurczaka w sosie ziołowo-serowym z gorgonzolą czy „Gyros grecki” podawany z sosem tzatziki - wylicza Michał Kokorzycki.

Mierzą wysoko

W menu są także zupy, a wśród nich rosół po libańsku z korą cynamonową i przyprawą kumin oraz zupa „Baalbek”, czyli kuleczki z baraniny na wywarze z soczewicy, pomidorów i papryki z nutą tymianku i ryżem.

- Klienci chętnie też zamawiają krem ze szpinaku lub dyni oraz pizze z pieca, których mamy bardzo duży wybór. W każdy poniedziałek można na nie dostać 20-procentową zniżkę. Dania dowozimy też do domów. Serwujemy również świeżo wyciskane soki oraz lemoniady, na przykład z arbuzem - podkreśla Michał Kokorzycki. - Jednorazowo możemy przyjąć około 20 gości, ale przed lokalem mamy też ogródek. W tym roku także wysoko mierzymy i chcemy wygrać ten plebiscyt - podkreśla.

Dla Czytelników

Przypomnijmy, do drugiego etapu naszego plebiscytu zakwalifikowało się 10 lokali, które uzyskały największą liczbę głosów w I turze. Startowały w niej ogółem 53 restauracje z Bydgoszczy i okolic.

Finałowy etap potrwa do 30 września do godz. 23.59. Wtedy głosy zostaną wyzerowane , więc zabawa zaczynie się od nowa.

Aby zagłosować na ulubiony lokal należy wysłać SMS-a pod numer 7248 (koszt to 2,46 zł z VAT). W treści SMS-a wpisujemy: EX.K.numer restauracji. Prosimy nic już nie wpisywać po numerze restauracji.

Z jednego numeru telefonu można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów. Poprawnie wysłany SMS powinien zawierać prefiks tylko jednej restauracji. Listę prefiksów będziemy drukować na łamach „Expressu” w poniedziałki, środy i piątki.

Dla Czytelników, którzy wezmą udział w głosowaniu SMS-owym, mamy niespodziankę. Z okazji jubileuszu 25-lecia „Expressu” dwudziesta piąta osoba, która zagłosowała w pierwszym i zagłosuje w finałowym etapie naszego plebiscytu, otrzyma kartę prepaid o wartości 100 złotych.

Oficjalne ogłoszenie wyników i przekazanie nagród zwycięzcy odbędzie się w Bydgoszczy do końca października 2015 r. Szczegółowy regulamin akcji jest dostępny do wglądu przez cały czas trwania plebiscytu w siedzibie organizatora - Express Media sp. z o.o. z siedzibą w Bydgoszczy (ul. Warszawska 13) oraz na stronie www.express.bydgoski.pl, gdzie można także na bieżąco śledzić wyniki głosowania.

Zapraszamy do głosowania. A zatem telefony w dłoń i wysyłamy SMS-y.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera