Zwycięzca zaprasza na gicz i pierogi, wicelider na zupę z dyni, a ten trzeci na golonkę i suflet

Ewa Czarnowska-Woźniak, Jarosław Reszka
Regina Kocińska, właścicielka Gościnnej Chaty, wraz z zespołem cieszyła się ze zwycięstwa w naszym plebiscycie Filip Kowalkowski
Lokal Gościnna Chata w Czarnowie wygrał nasz tegoroczny plebiscyt „Kulinarna Bydgoszcz”. Na podium stanęły też Restauracja Maestra w gmachu Opery Nova i Gospoda w Kruszynie.

[break]
Tym razem o zaszczytny tytuł restauracji roku rywalizowały 53 lokale. W finałowym etapie z udziałem 10 najlepszych z nich triumfowała „Gościnna Chata”. - Już w poprzedniej edycji plebiscytu mieliśmy apetyt na zwycięstwo. Teraz został zaspokojony - tym smacznym porównaniem swą wdzięczność za głosy oddane w konkursie wyraziła Regina Kocińska, prowadząca restaurację wraz synem Łukaszem. Lokal w Czarnowie zdecydowanie wygrał w tej edycji „Kulinarnej Bydgoszczy” (choć, gwoli ścisłości, należy dodać, że zlokalizowany jest już na terenie powiatu... toruńskiego). Nazwa zobowiązuje - restauracja, działająca na trudnym gastronomicznym rynku już piętnasty sezon, jest naprawdę bardzo gościnna!

W Czarnowie specjalizują się w kuchni staropolskiej, zapraszają jednak serdecznie nie tylko na żurki i czerninę, gicz cielęcą czy golonkę, ale i, między innymi, na wybór pierogów (specjalnością kuchni są zwłaszcza te zapiekane w piecu). Kiedy przyjechaliśmy do „Gościnnej Chaty” ze statuetką dla zwycięzcy plebiscytu, wzbudziliśmy życzliwe zainteresowanie wielu konsumentów obecnych w restauracji mimo przedpołudniowej pory - widać, że naprawdę warto tu zjechać z drogi łączącej Bydgoszcz z Toruniem. Pani Regina przyznała, że w ostatnim roku udało im się mocno zaznaczyć swoją obecność na rynku cateringowym. - We wrześniu obsługiwaliśmy 1500 gości imprezy firmy BIMS, wcześniej 500 osób z Polwell, zgromadzonych w „Łuczniczce”, do naszych klientów należały też firmy „Gotowski”, „Lech”, czy Krajowa Izba Wodociągów Polskich - mówi właścicielka lokalu. - Doceniają nas głównie za solidność i jakość. Jestem przekonana, że wygraliśmy ten plebiscyt właśnie dzięki głosom zadowolonych z naszych usług klientów - dodaje. Zespół Gościnnej Chaty, obok właścicieli, tworzą: Mateusz Łopaciński, Jadwiga Rutkowska, Elżbieta Czubek oraz Anita Bida.

Drugą nagrodę dla „Maestry” odbiera jej kierowniczka Renata Kucharko
Filip Kowalkowski

Drugie miejsce w plebiscycie przypadło „Maestrze” - restauracji w gmachu Opery Nova. Antoniemu Kujawie, szefowi firmy Gran, która prowadzi „Maestrę”, marzy się, by kolacje po artystycznych uniesieniach w tym samym gmachu stały się obyczajem melomanów. Szef kuchni „Maestry”, Radosław Karaczewski, tej jesieni planuje podbijać podniebienia gości zupą z dyni. Zaopatrzeniowcy restauracji stawiają na małych lokalnych dostawców. Sandacza sam szef przywozi znad Gopła, warzywa kupowane są u rolnika spod Bydgoszczy, a w karcie win wkrótce pojawią się specjały z winnicy pod... Nakłem.

Joanna Rutkowska i Jakub Mikołajczyk z Gospody w Kruszynie
Filip Kowalkowski

Trzecie miejsce w plebiscycie zajęła Gospoda w Kruszynie, choć lokal działa od niespełna 4 miesięcy, już zyskał uznanie klientów. - Serwujemy domowe jedzenie w miłej atmosferze. Chyba w tym tkwi tajemnica sukcesu. Ta nagroda to dla nas wielkie wyróżnienie - przyznają właściciele lokalu Joanna Rutkowska i Jarosław Mikołajczyk, którzy nie tylko w kuchni tworzą zgrany duet, ale też w życiu. - W najbliższy piątek staniemy na ślubnym kobiercu. Wesele będzie oczywiście w naszej gospodzie. Dania przygotujemy sami, ale o obsługę zadbają już inni - śmieje się pan Jarosław, szef kuchni. Jego daniem popisowym jest golonka duszona w piwie i pyszny suflet. Z kolei pani Joanna specjalizuje się w pierogach i zupach.

Dodajmy, że Gościnna Chata uzyskała w naszym plebiscycie 37,06 proc. głosów, Restauracja Maestra - 26,28 proc, a Gospoda w Kruszynie - 15,74 proc.

Przepis zwycięzcy: Delikat cielęcy

Oto przepis na popisowe danie „Gościnnej Chaty”.

Porcję kotleta cielęcego oprószyć mąką i obsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem. Podobnie postąpić z porcją wątróbki cielęcej - po przygotowaniu ułożyć ją na kotlecie i polać kurkami w śmietanie (ok. 10 dag świeżych kurek przesmażyć na maśle z cebulką, dodać śmietanę 36-procentową kremówkę i 18-proc. kwaśną).

Po prostu palce lizać! Życzymy Państwu smacznego.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bz

Ciekawe ile tysiecy pln zwyciezcy na sms'y wydali...Hahaha. Proponuje poprosic o bilingi (dla swojej ciekawosci-zdziwienie gwarantowane...)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3