Zmęczona, ale szczęśliwa - tak najkrócej mogłaby teraz powiedzieć o sobie Jowita Woszczyńska, dekoratorka z bydgoskiej Cukierni Sowa, która w niedzielę (20 X) zdobyła złoty medal podczas Cake Designers World Championship 2019 w Mediolanie.
Kultura i tradycja w narodzie – taki był temat dla pokazowego tortu, który każdy z uczestniczących w mistrzostwach świata dekoratorów przygotował wcześniej, by zaprezentować efekty swej pracy w Mediolanie.

- Nad tortem pokazowym pracowałam około 5 miesięcy – mówi pani Jowita. Powstał tort, mierzący 160 cm wysokości, na którego górnym piętrze zobaczymy Fryderyka Chopina, grającego na fortepianie pod płaczącą wierzbą, a na pozostały partiach tortu m.in.: Mikołaja Kopernika obserwującego niebo czy Jacka Malczewskiego malującego obraz „Zatruta studnia” (pani Jowita wykonała nie tylko figurki, ale i reprodukcję dzieł Malczewskiego!) .

- Do tematu „Kultura i tradycja w narodzie” podeszłam w ten sposób, by pokazać to, co mnie wzrusza i wydaje mi się najpiękniejsze. Zresztą każdy z uczestników temat interpretował inaczej, była np. praca przedstawiająca jedną legendę, inni z kolei starali się umieścić na torcie jak najwięcej motywów – wyjaśnia Jowita Woszczyńska.
Bydgoszczanka mistrzynią świata w dekorowaniu tortów!
Imponujący tort bydgoszczanki zachwycił nie tylko jako całość. Jurorzy zwracali szczególną uwagę na detale. - W trakcie konkursu jurorzy pytali mnie o techniki wykonania, np. gałązek drzewa czy elementów pieczywa. To ważne, by jury czymś zaskoczyć – dodaje Jowita Woszczyńska i przyznaje, że przygotowując się do wykonania poszczególnych partii pokazowego tortu, uczyła różnych technik dekoracji.
- Zgłębienie wiedzy było koniecznością. Im więcej bowiem zastosowanych technik, tym wyższa ocena w konkursie – wyjaśnia bydgoszczanka.

Należy dodać, że prócz tortu pokazowego, każdy dekorator uczestniczący w mistrzostwach świata w Mediolanie, miał także za zadanie udekorować na miejscu mniejszy tort, który będzie tematycznie nawiązywał do dzieła pokazowego.
Co jest najtrudniejsze podczas mistrzostw? Przemóc stres i opanować trzęsienie rąk. Trzeba też zmierzyć się z czasem, którego jest bardzo mało na wykonanie na miejscu dwóch tortów degustacyjnych i miniatury tortu dekoracyjnego.
Jowita Woszczyńska, mistrzyni świata 2019
Po sukcesie odniesionym w Mediolanie, nasza mistrzyni świata nie zamierza spocząć na laurach.
- Zamierzam się skupić się na dalszym rozwoju, ucząc się kolejnych technik. Moim marzeniem jest rozwinąć się w technice lukru królewskiego – miałam możliwość uczenia się od mistrzów i chciałaby to kontynuować - mówi Jowita Woszczyńska.
Bydgoszczanka zapytana przez nas, czy chciałaby swój złoty medal mistrzostw świata komuś zadedykować, odpowiada bez wahania: - Sukces dedykuję rodzinie oraz wszystkim tym osobom, które mnie wspierały.

Przypomnimy, od 19 do 20 bm. w Mediolanie toczyła się międzynarodowa rywalizacja w ramach prestiżowych Cake Designers World Championship 2019. Wśród 18 dekoratorów z różnych części globu, walczących o tytuł mistrza świata, była także reprezentantka Polski - Jowita Woszczyńska, od 5 lat pracująca w bydgoskiej Cukierni Sowa.

Jowita Woszczyńska zwyciężyła Mistrzostwa Polski w Dekorowaniu Tortów na Expo Sweet 2019 r. i tym samym zakwalifikowała się do mistrzostw świata w Mediolanie. To nie był pierwszy start Jowity Woszczyńskiej w mistrzostwach świata - w 2017 roku zdobyła brązowy medal.
Bydgoszczanka z wykształcenia jest filozofką. Swoją pasję i talent w cukiernictwie zaczęła realizować w bydgoskiej Cukierni Sowa. Prywatnie miłośniczka sztuki i szczęśliwa mama dwojga dzieci.
