Zobacz wideo: Tak znikał wiadukt przy Wojska Polskiego w Bydgoszczy.

W piątek 25 lutego o godz. 18.00 w siedzibie muzeum przy ul. Gdańskiej 4 odbędzie się wykład z cyklu: Historia medycyny dla dociekliwych: Od medycyny klinicznej do antybiotyków (XVIII-XX w.). Poprowadzi go dr. hab. Wojciech Ślusarczyk. Prelekcja poświęcona będzie kształtowaniu się nowoczesnych standardów w zakresie lecznictwa, opartych o dokonania przełomu oświeceniowego i rewolucji naukowej XIX i XX wieku.
Również 25 lutego o godzinie 18.00, ale w Spichrzach nad Brdą, zaplanowano spotkanie z mistrzem cukiernictwa - Pawłem Małeckim, cukiernikiem, czekoladnikiem, związanym z Bydgoszczą, zdobywcą wielu prestiżowych nagród i wyróżnień w kraju i za granicą. Paweł Małecki na co dzień pracuje w Cukierni Sowa (jako kierownik Działu Dekoracji i Pralin) oraz przy projekcie Kuchnia Lidla. Spotkanie, odbywające się w ramach cyklu „Bydgoscy mistrzowie”, będzie okazją do rozmowy o tym, jakie karnawałowe przysmaki szczególnie lubią bydgoszczanie oraz w szerszym kontekście o pasji do cukiernictwa. Punktem wyjścia do rozmowy będzie Tłusty Czwartek, a wydarzenie zatytułowane jest „Pączki, chruściki i czekolada”.
W piątek i sobotę muzeum organizuje kuratorskie oprowadzania po wystawach. 25 lutego będzie okazja zwiedzić wystawę „Twórczość Leona Wyczółkowskiego” w Domu Leona Wyczółkowskiego przy ul. Mennica 7 oraz wystawę „Od princeski do New Look. Ubiory damskie z kolekcji Adama Leja” przy ul. Mennica 8. Początek obu oprowadzań o godzinie 17.00. Zwiedzanie tej drugiej wystawy zaplanowano też 26 lutego o godzinie 12.00. Obowiązują limity osób mogących wziąć udział w wydarzeniach. Zapisy: [email protected].
Koszt wstępu do muzeum to 1 złoty.