Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1157 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Lek przeciw wirusowi opryszczki wycofany! Stwarza zagrożenie dla zdrowia lub życia
Główny Inspektor Farmaceutyczny wycofuje z obrotu na terenie kraju lek przeciwwirusowy. Powodem tej decyzji jest zagrożenie dla zdrowia lub życia pacjentów....
Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Wypróbuj proste przepisy sezonowe
Słodkie i zdrowe? To możliwe! Przygotuj pyszne przetwory z sezonowych owoców bez dodatku cukru, by móc cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi....
Boli, swędzi, piecze? Zobacz, co robić! Kiedy na pogotowie, a kiedy do lekarza?
Nagłe problemy zdrowotne? Zanim się zdenerwujesz, przeczytaj. Przedstawiamy najczęściej występujące objawy i podajemy, z czego mogą wynikać. Podpowiadamy, w...
Rakotwórcze substancje w popularnej przekąsce. Jest ostrzeżenie GIS!
Nie tylko w Lidlu pojawiają się warzywne chipsy z wysokim poziomem rakotwórczego akrylamidu. Główny Inspektor Sanitarny wycofał taki produkt również z innych...
Modna usługa niebezpieczna dla zdrowia! RPP wydał oficjalne ostrzeżenie
Kroplówki witaminowe stosuje się, by szybko suplementować organizm witaminami i składnikami mineralnymi. Oferowane komercyjnie są jednak niebezpieczne dla...
„Czarcie jajo” to najzdrowszy grzyb leczniczy w Europie. Uwaga, dorosły śmierdzi!
Czarcie czy węże jajo to potoczna nazwa niedojrzałego owocnika sromotnika bezwstydnego. Nazywany też wstydliwym i smrodliwym, sromotnik ten jest grzybem o...
Leki na cukrzycę powodują raka? Wyniki badań zaskakują!
Powikłania cukrzycy to częstszy rozwój nowotworów. Czy jednak leki dla diabetyków chronią przed chorobą onkologiczną? Zbadano to w Kanadzie, jednak wyniki...
Produkty pszczele to nie tylko miód. Są jeszcze zdrowsze i leczą choroby
Produkty pszczele to wyroby pozyskiwane z ula. Jest ich naprawdę sporo, jednak większość osób korzysta jedynie z najsłodszego z nich, jakim jest miód....
SLA atakuje nerwy i mięśnie. Chorowali na nią Bryan Randall i Stephen Hawking
Stwardnienie zanikowe boczne to jedna z najbardziej podstępnych chorób. SLA zabiera kolejne osoby, jak obecnie partnera Sandry Bullock czy słynnego fizyka...
To czas na nalewkę z mirabelek. Te śliwki są pyszne i zdrowe
Nalewka z mirabelek to leczniczy trunek z bardzo smacznych, aromatycznych i zdrowych owoców, które w Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo...