Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1063 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Insulinooporność to wstęp do cukrzycy. Lecz i zapobiegaj za pomocą tej diety
Dieta w insulinooporności pomaga zwiększyć wrażliwości mięśni i innych tkanek na działanie insuliny, a dzięki temu obniżyć poziom glukozy we krwi. Odpowiedni...
Tego uzależnienia tak łatwo się nie zauważy. Młodzi korzystają, niszcząc zdrowie
Nie tylko e-papierosy niszczą zdrowie młodzieży. Obok tzw. jednorazówek wzięciem cieszy się też inny produkt z nikotyną, po który niepełnoletni nie powinni...
Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem
Wyparzanie wrzątkiem warzyw i owoców to niezmiernie popularna czynność kuchenna. Wiele osób stosuje tę metodą nie tylko w przypadku pomidorów czy cytryny. Czy...
Tego złośliwego raka wykrywa bezpłatne badanie. Niestety kobiety je zaniedbują
Gdy pojawiają się objawy tego raka, często świadczą o zaawansowanej fazie jego rozwoju. Coraz częściej chorują i umierają na niego dwudziestolatki. Tymczasem...
Wypróbuj zamiast chleba. Mocno wyszczuplisz zwłaszcza jedną partię ciała
Zmień tylko tę jedną rzecz, by chudnąć. Odstaw na jakiś czas chleb i jedz smaczne zamienniki. Wystarczy ograniczyć węglowodany, by łatwo wyszczuplić ciało, a...
Krwiożercze kleszcze atakują. Zabezpiecz się przed chorobami!
Kleszcze obudziły się w tym roku dużo wcześniej i wyjątkowo obrodziły. Nawet krótki spacer po trawie może skończyć się wysypem pasożytów na spodniach....
Wcale nie takie zdrowe! Jeśli ich używasz, uważaj!
Są uważane za produkt prozdrowotny, a wręcz superfood. Tymczasem otręby to po prostu przemysłowy odpad, który pomimo pewnych zalet może zaszkodzić. Nie zawsze...
Alergia po transfuzji? Szokujące wyniki badań japońskich naukowców
Alergia po transfuzji krwi to zagadkowe zjawisko, którego przyczynę rozwikłali naukowcy z Japonii. Odkryli oni zaskakujące związki pomiędzy dietą dawców krwi a...
Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować
Przemysłowe jedzenie jest zazwyczaj najbardziej niezdrowe i tuczące. Są jednak produkty przetworzone, a nawet ultraprzetworzone, po które można sięgać częściej....
Jak odchudzić wielkanocne ciasta? Można sprawić, że będą mieć mniej kalorii
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc należą do najbardziej kalorycznych, a podczas tych Świąt zajadamy się zwykle kilkoma rodzajami. Są na to jednak sposoby!...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Black&Decker Pilarka łańcuchowa (PS7525-QS)