Zobacz wideo: Przebudowa zajezdni tramwajowej przy ul. Toruńskiej w Bydgoszczy

We wtorek w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy zorganizowano I edycję wojewódzkiego konkursu „Mistrzowie w swoim fachu”. Konkurs rozpowszechnia kuchnię regionalną Pomorza i Kujaw. Uczniowie, którzy brali udział w konkursie pochodzili z Inowrocławia, Włocławka, Żnina i Bydgoszczy. W zawodach brało udział sześć grup.
Rywalizacja polegała na sporządzeniu zupy, dania zasadniczego oraz deseru. Poza tym młodzież pisała test z wiedzy gastronomicznej oraz test zmysłów, rozpoznając produkty za pomocą smaku, węchu, dotyku.
Gotowano kwaśnicę, grochówka z boczkiem albo buraczane kluski. Najlepszy w pierwszej edycji konkursu okazała się drużyna Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. - Drugie miejsce przypadło Branżowa Szkoła I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości z Bydgoszczy, trzecie naszej placówce - mówi Anna Firchów, współorganizatorka konkursu. - Było widać, że poziom jest wyrównany, choć pod koniec wyraźnie było widać przewagę tych trzech placówek.
Członkiem jury był Rafał Godziemski, znany bydgoski restaurator.
Cześć pieniędzy na konkurs szkoła otrzymała z grantu oświatowego. - Bardzo wiele pomogli nam sponsorzy - podkreśla Anna Firchów.