MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem, gdy jesz pikantne potrawy. Możesz być naprawdę zaskoczony!

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Papryczki chili, tabasco, pieprz cayenne, a może papryczki Jalapeño? Pikantne potrawy mają wielu zwolenników.Zastanawiasz się, czy ostre jedzenie jest zdrowe? Sprawdź, jak działa na organizm spożywanie pikantnych potraw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
Papryczki chili, tabasco, pieprz cayenne, a może papryczki Jalapeño? Pikantne potrawy mają wielu zwolenników.Zastanawiasz się, czy ostre jedzenie jest zdrowe? Sprawdź, jak działa na organizm spożywanie pikantnych potraw. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii. pixabay.com
Papryczki chili, tabasco, pieprz cayenne, a może papryczki Jalapeño? Pikantne potrawy mają wielu zwolenników. Też należysz do tego grona? Zastanawiasz się, czy ostre jedzenie jest zdrowe? Sprawdź, jak działa na organizm spożywanie pikantnych potraw.

Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35:

od 16 lat

Skala ostrości Scoville’a SHU

Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości Scoville’a) to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.

Jak ostre są różne papryki?

Zamawiasz pizzę albo inne danie w restauracji, a w składzie podana jest ostra papryka, której nie znasz i nie wiesz, jak bardzo jest pikantna? Podajemy przykłady popularnych papryk i przypraw, które są stosowane w gastronomii. Sprawdź, a żadne danie cię już nie zaskoczy.

  • 0 SHU - zwykła słodka papryka nie jest w ogóle ostra
  • 100–500 SHU - papryka pimento
  • 100–500 SHU - ziarenka pieprzu, w zależności od gatunku
  • 2 500–8 000 SHU - papryka Jalapeño, meksykańskie odmiany papryki, papryka węgierska, przyprawa tabasco
  • 30 000–50 000 SHU - cayenne, papryka Tabasco, papryka jagodowa
  • 100 000–350 000 SHU - guntur chilli, papryka habanero, piri-piri
  • 855 000–1 075 000 SHU - papryka Dorset Naga, papryka Naga Jolokia (są ok. 25 razy ostrzejsze niż papryka Tabasco)
  • 1 463 700-1 641 183 SHU - papryka Trinidad Scorpion Butch T
  • 1 641 183-2 480 000SHU - papryka Carolina Reaper
  • 2 480 000-3 180 000SHU - papryka Dragon’s Breath
  • 3 180 000-5 300 000SHU - papryka Pepper X
  • 2 500 000-5 000 000 SHU - popularny gaz łzawiący używany w Stanach Zjednoczonych do samoobrony
  • 15 000 000-16 000 000 SHU - czysta kapsaicyna

Podane wartości są uśrednione; faktyczne poziomy SHU różnią się w zależności od warunków uprawy, odmian rośliny oraz wielu innych czynników.

Wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób. To co dla jednego jeszcze bez problemu nadaje się do zjedzenia, dla drugiego będzie żywym ogniem w ustach i przełyku. Ale czy takie ostre jedzenie jest zdrowe?

To się dzieje z organizmem, gdy jesz pikantne potrawy

Jeśli nie ma przeciwwskazań od lekarza do spożywania takich pokarmów, warto sięgać po pikantne dania - nie tylko dla smaku, lecz także dla zdrowia! Ostre przyprawy nie są wskazane dla osób, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego i oddechowego. Pikantne przyprawy wspomagają nawet odchudzanie! W naszej galerii dowiesz się więcej:

To się dzieje z organizmem, gdy jesz ostre jedzenie:

źródło: pl.wikipedia.org/, apteline.pl/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: To się dzieje z organizmem, gdy jesz pikantne potrawy. Możesz być naprawdę zaskoczony! - Express Bydgoski