Kalarepa to warzywo sezonowe i to właśnie w październiku jest jej najwięcej.
Kalarepa ma chrupiący, delikatny miąższ, lekko słodkawy w smaku, a od bulwy wyrastają zielone lub fioletowe liście, które również mają prozdrowotne działanie. Kalarepa to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Jej wartość kaloryczna jest bardzo niska - 100 gramów kalarepy to 29 kcal (gotowana) lub 27 kcal (surowa).
To zawiera 100 g surowej kalarepy:
- białko - 1,7 g
- węglowodany - 6,2 g
- tłuszcz - 0,1 g
- błonnik - 3,6 g
- witamina C - 62 mg
- witamina B1 - 0,05 mg
- witamina B2 - 0,02 mg
- witamina B3 - 0,4 mg
- witamina B6 - 0,15 mg
- witamina B9 - 16 mikrogramów
- wapń - 24 mg
- fosfor - 46 mg
- potas - 360 mg
- sód - 26 mg
- cynk 0,03 mg
- żelazo - 0,4 mg
- magnez - 19 mg
Jakie zdrowotne właściwości ma kalarepa, kto powinien włączyć ją do diety, a kto nie powinien jej jeść - to sprawdzisz w galerii:
To może Cię zainteresować
Zobacz wideo: Zobacz wideo: Smaki Pomorza i Kujaw 3 - odcinek 19.
***
Zapraszamy też na stronę główną serwisu Bydgoszcz Nasze Miasto >> tutaj <<
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Komunie dzieci gwiazd są jak wesela. Najpierw ciało Chrystusa, potem DMUCHANY ZAMEK
- Ujawniamy listę klientów internetowej szamanki! Gwiazdy telewizji i żony piłkarzy...
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?