Potrzebujemy ich w niewielkich ilościach, ale witaminy stanowią czynniki absolutnie niezbędne do tego, aby proces przemiany materii mógł przebiegać normalnie. Warto wzbogacić dietę, by dostarczać ich wystarczającą ilość.
Organizm przypomina ogromną chemiczną fabrykę, w której odbywa się produkcja energii i materiału budulcowego (czyli białka). Rolę kontrolerów pełnią w niej enzymy, specjalne białka, które występują u wszystkich żywych organizmów i są niezbędne do przebiegu istotnych do życia reakcji chemicznych. Enzymy i ich pomocnicy, witaminy, pełnią bardzo ważną funkcję w milionach reakcji zachodzących w organizmie.
Witamina A to jedna z najważniejszych witamin. Do objawów jej niedoboru zaliczamy między innymi problemy ze wzrokiem (tak zwana kurza ślepota) wypadanie włosów - w przypadku bardzo dużych niedoborów pojawia się łysienie plackowate - kruchość paznokci. Gdy brak nam witaminy A, skóra staje się bardziej narażona na infekcje, trądzik, łuszczy się i jest przesuszona. Małe dzieci, które nie otrzymują odpowiednich dawek tej witaminy w pożywieniu, wolniej rosną.
Niedobór witaminy B1 wywołuje chorobę beri -beri, objawiającą się uszkodzeniami nerwów i porażeniami mięśni. Sto lat temu z powodu tej choroby masowo umierali mieszkańcy Azji, których podstawą diety był biały, łuskany ryż. Jeśli nasza dieta jest prawidłowo zbilansowana, nie ma powodu do niepokoju. W jadłospisie nie powinno zabraknąć ciemnego pieczywa, fasoli, grochu, mięsa - są to bardzo dobre źródła witaminy B1. Problem pojawia się u osób nieracjonalnie odchudzających się. Jeśli podczas stosowania diety, odczuwamy zmęczenie, mamy problemy z koncentracją, łatwo zapominamy o najprostszych czynnościach - powodem może być niedobór witaminy B1. Na jej deficyt narażone są osoby spożywające dużo alkoholu.
Jak przyrządzać posiłki, żeby nie tracić cennych witamin zaw...
Do przedawkowania witaminy B1 dochodzi bardzo rzadko. Objawia się zawrotami głowy, zaburzeniami rytmu serca, drżeniem mięśni. W aptekach dostępne są zestawy z najważniejszymi witaminami z grupy B. Zaleca się łączyć je z suplementami magnezu.
Witamina B2 jest bardzo ważna dla oczu. Jeśli pojawia się jej niedobór, pogarsza się widzenie, odczuwamy światłowstręt i nasze oczy łzawią. Nie mniej istotna jest dla układu nerwowego, oddechowego i krwionośnego. Bardzo charakterystycznym objawem niedoboru witaminy B2 są zajady i owrzodzenia w kącikach ust, a także osłabienie i wypadanie włosów.
Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę witaminy B2, warto w codziennej diecie uwzględnić kefir, maślankę, mleko, sery twarogowe i żółte. Jej źródłem jest także mięso, groch, fasola. Witaminę B2 trudno przedawkować. Jeżeli już do tego dojdzie, występują nudności i wymioty.
Witamina B3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Rozszerza naczynia krwionośne i jest pomocna u osób z migrenami. Wpływa na poprawną pracę układu nerwowego, łagodzi objawy stresu. Korzystnie oddziałuje na skórę (poprawia jej ukrwienie) i włosy. Co ciekawe coraz częściej witamina B3 dodawana jest do kremów, balsamów, szamponów przeciwłupieżowych.
Z witaminami nie należy również przesadzić. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dlatego, jeśli stosujesz odpowiednią dietę, bogatą w warzywa i owoce, zanim zdecydujesz się na suplementowanie pewnych grup witamin - porozmawiaj z lekarzem i zrób badania.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: FLESZ. Jerzy Brzęczek nowym selekcjonerem reprezentacji Polski
Źródło:vivi24